На порозі прориву у лікуванні діабету: інсулін раз на тиждень, глюкозочутливий інсулін та стовбурові клітини

На порозі прориву у лікуванні діабету: інсулін раз на тиждень, глюкозочутливий інсулін та стовбурові клітини

19 травня відбувся традиційний міжнародний прес-брифінг компанії «Ново Нордіск», де були представлені наукові розробки, які скоро можуть значно полегшити життя людей із діабетом.

У компанії занепокоєні пандеміями діабету та ожиріння: якщо нічого не робити, кількість людей, що живуть із цими захворюваннями, буде невпинно зростати. На брифінгу говорили про те, чому важливо не тільки розробляти новітні ліки, а й забезпечувати доступ до цих ліків та займатися профілактикою захворювань.

«Того, що усі ми у світі робимо зараз, недостатньо, щоб лікувати діабет та попередити його розповсюдження. На діабет хворіють близько 400 мільйонів людей, і їх кількість постійно зростає. Ось чому ми вважаємо розробку та впровадження нових технологій нашим обов’язком», – зазначив генеральний директор компанії Ларс Фруергард Йоргенсон.

«За різними оцінками в Україні живуть від 1,5 до 3,5 мільйонів людей із діабетом. Така розбіжність у даних пов’язана з тим, що у багатьох із них діабет не діагностовано, тобто вони не знають про своє захворювання. Ця ситуація призводить до додаткових витрат із бюджету країни. Тому що за відсутності своєчасного лікування багато коштів спрямовуються на лікування ускладнень діабету та на підтримку тих, хто передчасно вибув із економічно активного населення внаслідок цих ускладнень. Цього можна було б уникнути, якщо вчасно діагностувати та правильно лікувати діабет», – розповів генеральний директор Ново Нордіск в Україні Владислав Мороз. Владислав також зазначив, що Ново Нордіск вже 27 років працює в Україні, і увесь цей час компанія підтримує спільноти пацієнтів та лікарів, закуповує обладнання у лікарні України для своєчасної діагностики діабету та його ускладнень, а також поширює європейський досвід лікування цього захворювання.

Компанія розповіла про цифрові рішення для надання пацієнтам персоналізованої допомоги: розумні інсулінові ручки, що поєднують дані про рівень глюкози в крові з даними про дозу інсуліну та чат-боти на основі штучного інтелекту, щоб допомогти пацієнтам у щоденному лікуванні захворювання.

Також представники відділу розробки та інновацій розповіли про найсучасніші дослідження, які вже скоро можуть бути доступними пацієнтам у всьому світі:

  • інсулін icodec, який можна вводити раз на тиждень замість щоденних ін’єкцій;
  • чутливий до глюкози інсулін, який діятиме тільки під час підвищення рівня глюкози;
  • стовбурові клітини, що імітуватимуть бета-клітини підшлункової залози (клітини, що виробляють інсулін, які відсутні у людей із діабетом 1-го типу). У разі успіху цих досліджень люди із діабетом можуть стати повністю незалежними від ін’єкцій інсуліну.

Як зазначила старший директор та голова інновацій у групі дослідження стовбурових клітин у Ново Нордіск пані Салка Елбол Расмуссен: «Ми зараз знаходимося на переламному етапі в біологічній науці. Його можна порівняти з моментом, коли був винайдений перший смартфон або комп’ютер. Ми не ставимо питання, чи ми зможемо подолати діабет першого типу, питання стоїть, коли саме ми зможемо це зробити».

Спікери брифінгу стверджують, що для подолання діабету 2-го типу необхідно усунути першопричини цієї хвороби, основною з яких є ожиріння, що зростає тривожними темпами у всьому світі включно з Україною.

Серед останніх наукових проривів у лікуванні ожиріння були представлені вражаючі результати у зниженні ваги у людей приблизно на 17% за 20 тижнів за допомогою комбінації молекул кагрилінтиду та семаглютиду. Це дає надію на лікування цього захворювання, що зменшить ризик виникнення діабету та серцево-судинних захворювань, які є основними причинами смертності в усьому світі.

Як зазначив Владислав Мороз, вже восени в Україні з'явиться інноваційний препарат для лікування ожиріння. Діюча речовина препарату називається ліраглутид, це аналог людського глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1), який має як цукрознижувальний ефект, так і дію, спрямовану на зниження ваги. Ново Нордіск дуже пишається випуском нового препарату і сподівається, що це дасть людям з ожирінням шанс схуднути і жити повноцінним життям.

У міжнародному брифінгу взяли участь 117 журналістів з 27 країн світу, в тому числі з України.

Похожие материалы