Кабмін звільнив від ПДВ імпорт обладнання для фармпідприємств

Кабінет Міністрів України звільнив від податку на додану вартість (ПДВ) імпорт деяких видів устаткування, яке використовується у фармацевтичному виробництві. Згідно з постановою Уряду, до переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання та комплектуючи..

Кабінет Міністрів України звільнив від податку на додану вартість (ПДВ) імпорт деяких видів устаткування, яке використовується у фармацевтичному виробництві. Згідно з постановою Уряду, до переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення ПДВ, включено обладнання для виробництва капсул, саше, а також для виробництва субстанцій за правилами GMP.

Це не перша державна ініціатива щодо спрощення роботи фармацевтичної галузі. Наприкінці цього року Президент України Віктор Янукович доручив сформувати основні напрями розвитку фармацевтичного ринку в 2014 році. «У нас немає причин, щоб припиняти і знижувати темпи. Ми повинні вирішити проблему, щоб якість лікарських препаратів підвищувалася, а ціна була співставна, принаймні, з нашими європейськими партнерами. Ми повинні вийти на абсолютно конкретний план завдань , який увійде в Національний план дій з реалізації Програми економічних реформ Президента України на 2014 рік», — сказала Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

Крім того, планується розробити процедуру забезпечення доступу на ринок України інноваційних лікарських препаратів, а також розглянути можливість спрощення або скасування процедури перереєстрації ліків.

Адміністрація Президента за участі фахівців також планує вдосконалити процедуру закупівель ліків за бюджетні кошти, обсяг яких становить близько 5 млрд. грн. на рік, ліквідувавши можливість перепродажу закуплених за рахунок бюджетних коштів препаратів.

Як зазначають експерти, завдяки прийняттю пакету законопроектів про внесення змін до законодавства про охорону здоров'я, на українському ринку зменшилася кількість неякісних ліків. Як відзначають в Державній службі України з лікарських засобів, завдяки комплексному переоснащенню лабораторій з контролю якості та імплементації в національне законодавство більш жорстких європейських стандартів кількість не допущених до споживача недоброякісних ліків зросла у 10 разів. За даними урядових аналітиків, в результаті невідповідності європейським стандартам якості на ринок України не надійшло близько 1300 найменувань ліків. Прийняття законів дозволило зменшити дискримінацію українських виробників фармацевтичної продукції. Таким чином, з 2009 року частка українських виробників фармпродукції зросла з 25% до 33%.

Надалі, завдяки планомірній політиці Уряду, фармацевтична галузь може стати локомотивом зростання національної економіки України. «За останні три роки значна увага з боку Президента України та Уряду до вітчизняної фармацевтичної галузі сприяла нарощуванню її економічного потенціалу. І на сьогодні існують всі об'єктивні і суб'єктивні передумови, що свідчать про те, що українська фармгалузь може стати локомотивом зростання економіки України», — вважає Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

Підтверджують ймовірність таких прогнозів нинішні результати роботи галузі. Український фармацевтичний ринок продовжує стабільно розвиватися як у грошовому, так і в натуральному вираженні, причому темпи зростання вищі, ніж були торік. За даними Держлікслужби України, за підсумками першого півріччя 2013 року обсяг аптечних продажів лікарських засобів в країні становив 14,6 млрд. грн. за 625 млн. упаковок , що на 15,7% в грошовому та на 3,8% в натуральному вираженні більше, ніж торік. У відомстві поінформували, що в натуральному вираженні більшість проданих ліків (65,4%) було вітчизняного виробництва.

Ще одним підтвердженням розвитку галузі є і функціонування на території України понад 100 фармацевтичних підприємств, що випускають свою продукцію відповідно до європейських стандартів, і наявність розвиненої мережі з 20 тис. аптечних установ.

Держлікслужба України приєдналася до Системи сертифікації якості фармацевтичних продуктів. На постійній основі здійснюється сертифікація вітчизняних фармацевтичних продуктів для міжнародної торгівлі, що сприяє спрощенню допуску на зарубіжні ринки.

«В Україні введені стандарти якості ліків відповідно до вимог Європейської фармакопеї», — зазначив Олексій Соловйов. При цьому він додав, що Держлікслужба України розпочала консультації з Європейською Комісією щодо взаємного визнання з Європейським Союзом результатів інспекцій та контролю.

Похожие материалы