ЄБА: скоординована співпраця з Держлікслужбою дозволила попередити будь-які ускладнення при ввезенні ліків на територію України

Європейська Бізнес Асоціація висловила подяку Державній службі України з лікарських засобів за своєчасне та оперативне опрацювання змін до ліцензування імпорту лікарських засобів, запропонованих представникам професійних громадських об’єднань, зокрема, ..

Європейська Бізнес Асоціація висловила подяку Державній службі України з лікарських засобів за своєчасне та оперативне опрацювання змін до ліцензування імпорту лікарських засобів, запропонованих представникам професійних громадських об’єднань, зокрема, ЄБА, в рамках Робочої групи стосовно опрацювання змін до ліцензування імпорту лікарських засобів. Про це ЄБА повідомила в листі, направленому на адресу голови Держлікслужби України О.С. Соловйова.

У зверненні (документі) підкреслено, що саме скоординована робота всіх зацікавлених сторін дозволила попередити можливі ускладнення при ввезенні ліків на територію України.

«Раді відзначити, що запропоновані нами зміни наразі затверджені у Наказі МОЗ України. Їх включення у фінальну редакцію Наказу МОЗ України дозволяє уникнути суб'єктам фармацевтичного ринку України можливих додаткових неочікуваних складнощів при виконанні діяльності з імпорту ліків, що є важливим для забезпечення безперешкодного доступу українських пацієнтів до усього необхідного їм асортименту ліків» , – зазначено в листі.

Раніше від імені Американської торгівельної палати за плідну і конструктивну співпрацю в рамках Робочої групи з питань удосконалення процедури ліцензування імпорту лікарських засобів подякував Держлікслужбі України президент АТП Хорхе Зукоскі.

Як зазначив Голова Держлікслужби України О.С. Соловйов, фахівці Держлікслужби України врахували негативний досвід, коли напередодні запровадження Ліцензування імпорту лікарських засобів 1 березня 2013 року із значним запізненням були прийняті окремі нормативно-правові акти, що дало привід розпочати дискусію щодо, нібито, можливої появи дефіциту імпортних лікарських засобів.

Цього разу жодних спекуляцій на дану тему бути не може: напередодні прийняття змін до Наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з імпорту лікарських засобів», які вступають в силу з 1 грудня 2013 року, було проведено близько 10 зустрічей у рамках Робочої групи, на якій відпрацьовані усі спірні питання.

Позиція Держлікслужби України є однозначною: на першому місці мають бути інтереси пацієнта. Було зроблено усе можливе, аби посилення вимог в рамках змін до ліцензування імпорту ліків не вплинуло на доступність вітчизняних громадян до якісних та безпечних лікарських засобів.

Отже, відсутність будь-яких причин до появи дефіциту імпортних ліків підтверджується листами Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгівельної палати, які представляють значну кількість компаній-імпортерів іноземних ліків в Україні.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2013 року набирає чинність наказ МОЗ України від 08.11.2013 № 960 «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з імпорту лікарських засобів», яким запроваджується наступний етап впровадження європейської моделі ліцензування імпорту лікарських засобів.

Похожие материалы