Опозиція вимагає не допустити розтрати держкоштів МОЗом під час закупівлі "швидких"

Фракція "Батьківщина" вимагає не допустити розтрати бюджетних коштів МОЗом під час закупівлі машин швидкої допомоги та їх устаткування за необґрунтовано завищеними цінами у ПрАТ "Практика".

Фракція "Батьківщина" вимагає не допустити розтрати бюджетних коштів МОЗом під час закупівлі машин швидкої допомоги та їх устаткування за необґрунтовано завищеними цінами у ПрАТ "Практика".

Відповідні депутатські звернення до Генпрокуратури, прем'єр-міністра, Антимонопольного комітету, МВС, СБУ, Держфінінспекції, Мінекономіки та Рахункової палати направив заступник голови фракції "Батьківщина" Андрій Іванчук.

У зверненні наголошено, що Міністерство охорони здоров’я України наразі реалізовує одну з найбільш масштабних корупційних схем в системі держзакупівель в галузі медицини, що призведе до розтрати бюджетних коштів на суму близько 200 мільйонів гривень.

"А висловлювання представників Партії регіонів про те, що зазначений тендер нібито є цілком прозорим та не має корупційної складової говорить виключно про те, що представники зазначеної політичної сили є ніким іншим як посібниками оборудки", – наголосив Андрій Іванчук.

Так, 18 листопада МОЗ за результатами тендеру уклало низку угод на постачання 1309 автомобілів швидкої допомоги на суму 859,96 млн. грн. Угоди укладено з на ті ж суми і з тими ж постачальниками, чиї пропозиції були акцептовані 1 листопада цього року: ПрАТ "Науково-Виробниче Об’єднання "Практика" на суму 713,69 млн. грн., ІП "АІС-Столиця" на 48,92 млн. грн. та ТОВ "Ілатанмед" – 97,35 млн. грн.

При цьому МОЗ України опублікував протокол відхилення пропозицій конкурсних торгів, якого не було на момент акцепту пропозицій. З’ясувалось, що дешевша заявка ТОВ "Сіті транспорт груп" була відхилена через формальні претензії.

Наприклад, по шести лотам (лоти оголошення №3-9) МОЗ України акцептувало пропозиції ПрАТ "Науково-Виробниче Об’єднання "ПРАКТИКА" на загальну суму 592 993 500 гривень (без ПДВ). Разом з тим, загальна сума пропозицій ТОВ "СІТІ ТРАНСПОРТ ГРУП" по цим самим лотам становила лише 575 385 000 гривень (без ПДВ), або на 17 608 500 гривень менше.

Тобто цінові пропозиції ПрАТ "ПРАКТИКА" по автомобілям швидкої медичної допомоги типів В та С є завищеними та суттєво перевищують пропозиції інших підприємств. Приміром, вартість автомобіля швидкої медичної допомоги типу B становить 649,5 тис. грн. Водночас у відкритому доступі є декілька актуальних оголошень з деталізацією вартості переобладнання базового автомобіля в автомобіль швидкої допомоги, а також вартості медичного устаткування, яким такий автомобіль буде укомплектовуватись. Загалом, такі пропозиції є меншими від пропозиції ПрАТ "ПРАКТИКА", в середньому на 50-70 тисяч гривень за один автомобіль.

Більш того, існують сумніви щодо якості та придатності медичного обладнання, яким будуть укомплектовані автомобілі швидкої медичної допомоги, що постачатимуться ПрАТ "ПРАКТИКА". Оскільки 19 вересня 2013 року Держлікслужба України видала свідоцтво № 12112/2012 на медичний виріб "Автомобілі швидкої медичної допомоги ТУ У 34.1-24733539-023:2011 на базі Peugeot Boxer", виробництва ПрАТ "ПРАКТИКА" (облікова картка № 065535). У додатку до вказаної облікової картки наведено перелік комплектувальних виробів (загалом – 2171 одиниць), якими може комплектуватись автомобіль швидкої медичної допомоги на базі PEUGEOT BOXER типу А1, А2, В та С. При цьому частина з них – це медобладнання китайського виробництва доволі сумнівної якості. Наприклад, китайського виробництва є таке обладнання, як пристрій для перенесення пацієнта, засоби реанімації, стаціонарний електричний прилад відсмлктування, пульсоксиметр та інші.

При цьому собівартість вищевказаного медичного обладнання китайського виробництва у 3-5 разів нижча за продукцію, вироблену в Німеччині, Австрії, США, Франції.

Загалом, можлива переплата з боку МОЗ України за договорами, укладеними з ПрАТ "ПРАКТИКА" на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги типів B та С на базі Peugeot Boxer, становитиме близько 200 мільйонів гривень.

Із огляду на це, Андрій Іванчук звернувся до Генпрокуратури, прем'єр-міністра України, Антимонопольного комітету України, МВС, СБУ, Держфінінспекції, Мінекономіки та Рахункової палати з вимогою вжити необхідні заходи, щоб не допустити розтрати бюджетних коштів МОЗом у особливо великих розмірах під час закупівлі машин швидкої допомоги та їх устаткування за необґрунтовано завищеними цінами у ПрАТ "Практика".

Похожие материалы