Депутати вимагають від Генпрокурора, МВС та прем'єра не допустити закупівлі МОЗом "швидких" із сумнівним китайським медобладнанням

Фракція "Батьківщина" вимагає від Генпрокуратури, міністра внутрішніх справ та прем'єр-міністра України не допустити укладення Міністерством охорони здоров’я договорів про закупівлю у ПрАТ "ПРАКТИКА" та ТОВ "ІЛАТАНМЕД" машин швидкої допомоги за...

Фракція "Батьківщина" вимагає від Генпрокуратури, міністра внутрішніх справ та прем'єр-міністра України не допустити укладення Міністерством охорони здоров’я договорів про закупівлю у ПрАТ "ПРАКТИКА" та ТОВ "ІЛАТАНМЕД" машин швидкої допомоги за завищеними цінами, що укомплектовуватимуться неякісним медичним устаткуванням.

Відповідний запит направив голова Тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності МОЗ, народний депутат від фракції "Батьківщина" Анатолій Дирів.

Депутат також вимагає провести невідкладне розслідування обставин закупівлі МОЗом "швидких" та притягнути всіх винних осіб до відповідальності.

У документі наголошується, що остання закупівля МОЗом машин швидкої допомоги – "це фактично спроба реалізувати одну з найбільш масштабних корупційних схем в системі держзакупівель, оскільки корупційна складова зазначеного тендеру становить понад 200 мільйонів гривень".

Так, 28 жовтня 2013 року Комітетом з конкурсних торгів МОЗу було проведено розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю 1412 автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування. Загалом були розкриті пропозиції учасників по 10 лотам. А вже 1 листопада 2013 року МОЗ акцептувало пропозиції конкурсних торгів. Переможцями по окремим лотам визнано іноземне підприємство "АІС-Столиця", товариство з обмеженою відповідальністю "ІЛАТАНМЕД" та ПрАТ "ПРАКТИКА".

Зокрема, по шести лотам (№3-9) МОЗ акцептувало пропозиції ПрАТ "ПРАКТИКА" на загальну суму 592 993 500 гривень (без ПДВ). Окрім того, по лоту 3 акцептовано пропозицію ТОВ "ІЛАТАНМЕД" на суму 97 350 000 гривень (без ПДВ).

МОЗ офіційно заявило про те, що автомобілі швидкої медичної допомоги, які поставлятимуться вищевказаними переможцями торгів, будуть укомплектовані якісним медичним устаткуванням від провідних світових виробників Італії, Іспанії, Німеччини та США.

Проте, як наголошує депутат, такі заяви міністерства є неправдивими – за офіційною інформацією, переважна більшість медобладнання, яким будуть укомплектовані базові автомобілі, китайського виробництва доволі сумнівної якості. Це підтверджується відомостями, що містяться в свідоцтві на медичний виріб "Автомобілі швидкої медичної допомоги ТУ У 34.1-24733539-023:2011 на базі Peugeot Boxer", виробництва ПрАТ "ПРАКТИКА" (№ 12112/2012 від 19.09.2013 року). Зокрема, "швидкі" будуть укомплектовані китайськими ношами, матрацами, простирадлами, засобами реанімації, приладами відсмоктування, пульсоксиметрами, портативними системами догляду за диханням та пульверизаторами.

Як наголошується в депутатському запиті, необхідно також враховувати, що в Україні відсутні сервісні центри по обслуговуванню зазначеного китайського обладнання, а це ставить під сумнів їх подальше використання за призначенням у разі несправності.

Із огляду на це, Анатолій Дирів звернувся до Генпрокуратури, міністра внутрішніх справ та прем'єр-міністра України з вимогою не допустити укладення Міністерством охорони здоров’я України договорів про закупівлю у ПрАТ "ПРАКТИКА" та ТОВ "ІЛАТАНМЕД" машин швидкої допомоги за завищеними цінами, що укомплектовуватимуться неякісним медичним устаткуванням. У разі укладення таких договорів – вжити необхідних заходів щодо їх розірвання.

Похожие материалы