Опозиція вимагає не допустити однієї з наймасштабніших корупційних схем МОЗу

Опозиція вимагає невідкладно перевірити обставини прийняття Міністерством охорони здоров’я пропозицій на закупівлю машин швидкої допомоги, ціна яких перевищувала пропозиції іншого учасника конкурсних торгів.

Опозиція вимагає невідкладно перевірити обставини прийняття Міністерством охорони здоров’я пропозицій на закупівлю машин швидкої допомоги, ціна яких перевищувала пропозиції іншого учасника конкурсних торгів.

Відповідне депутатське звернення направили народні депутати від фракції "Батьківщина" Андрій Пишний, Андрій Іванчук, Анатолій Дирів, Максим Бурбак, Павло Петренко, народний депутат від фракції "Свобода" Олег Гелевей та народний депутат від фракції "УДАР" Марія Іонова.

Народні депутати вимагають від вище зазначених держструктур не допустити укладення Міністерством охорони здоров’я України договорів про закупівлю «швидких» з ПрАТ "ПРАКТИКА" та ТОВ "ІЛАТАНМЕД".

У зверненні зазначено, що 1 листопада МОЗ акцептувало пропозиції конкурсних торгів на закупівлю машин швидкої допомоги. Переможцями по окремим лотам визнано підприємство "АІС-Столиця", ТОВ "ІЛАТАНМЕД" та ПрАТ "ПРАКТИКА".

Проте, як вбачається з офіційної інформації, МОЗ акцептувало пропозиції учасників, ціна яких перевищувала пропозиції іншого учасника конкурсних торгів. Наприклад, по 6 лотам МОЗ України акцептувало пропозиції ПрАТ "ПРАКТИКА" на загальну суму 592 993 500 гривень (без ПДВ). Разом з тим, загальна сума пропозицій ТОВ «СІТІ ТРАНСПОРТ ГРУП» по цим самим лотам становила лише 575 385 000 гривень (без ПДВ), або на 17 608 500 гривень менше.

Окрім того, акцептовано пропозицію ТОВ "ІЛАТАНМЕД" на суму 97 350 000 гривень (без ПДВ). При цьому пропозиція ТОВ «СІТІ ТРАНСПОРТ ГРУП» по цьому самому лоту була на 5 850 000 гривень менше – 91 500 000 гривень (без ПДВ).

Як наголошують депутати, це свідчить, що МОЗ відкрито здійснює розтрату бюджетних коштів, оскільки загальна сума акцептованих міністерством пропозицій перевищує мінімальні ціни інших учасників конкурсних торгів більше ніж на 24,5 мільйона гривень.

У зверненні наголошується, що минулоріч Київський науково-дослідний інститут судової експертизи надав офіційні висновки, що «швидкі» такого ж типу, які нещодавно закупив МОЗ, коштують 465 тисяч грн. і аж ніяк не заплачені 649 тисяч гривень: «Тож загалом на даній оборудці держбюджету буде завдано шкоди у розмірі 224 мільйонів гривень».

Окрім того, існують сумніви щодо якості та придатності медичного обладнання, яким будуть укомплектовані автомобілі швидкої медичної допомоги. Так, згідно з обліковою карткою, виданої ПрАТ "ПРАКТИКА" на автомобіль швидкої допомоги, частина комплектувальних виробів швидкої – це медобладнанням китайського виробництва сумнівної якості. А дистриб’ютором вказаного медобладнання є компанія «Укрмед», очолювана Кузьмою М.В. Цей підприємець відомий тим, що довгий час перебував у розшуку в рамках досі не закритих кримінальних справ щодо постачання в Україну неякісного медобладнання за завищеними цінами.

При цьому собівартість вищевказаного китайського медобладнання у 3-5 разів нижча за продукцію, вироблену в Німеччині, Австрії, США, Франції. Проте, згідно документації ПрАТ "ПРАКТИКА", ціни на зазначене медобладнання відповідають цінам на відповідну продукцію європейського виробництва.

Іншим переможцем конкурсних торгів визначено ТОВ "ІЛАТАНМЕД". Засновником вказаної компанії є Ольга Писана, яка пов’язана з ТОВ «Фірма «Крас» – компанією, що у 2011 році стала переможцем тендеру на постачання автомобілів «швидкої». У подальшому виявилося, що закуплені на той час автомобілі не були укомплектовані усім необхідним обладнанням. У результаті, у грудні 2012 року слідчим управлінням ГУ МВС України в місті Києві розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів в розмірі 56 мільйонів гривень.

З огляду на це опозиція звернулася до Генпрокуратури, Держказначейства, Держфінінспекції, Кабміну, МВС, СБУ, Мінекономіки, Ради нацбезпеки і оборони та Рахункової палати України з вимогою провести невідкладну перевірку обставин акцептування МОЗом пропозицій ПрАТ "ПРАКТИКА" та ТОВ "ІЛАТАНМЕД" на закупівлю машин швидкої допомоги, ціна яких перевищувала пропозиції іншого учасника конкурсних торгів, та не допустити укладення МОЗом договорів із цими компаніями.

Похожие материалы