МОЗ закупить швидкі за однією з найдорожчих пропозицій тендеру, - депутати

Тендер Міністерства охорони здоров’я на закупівлю машин швидкої допомоги незаконно «виграла» компанія, яка надала одну з найдорожчих пропозицій.

Тендер Міністерства охорони здоров’я на закупівлю машин швидкої допомоги незаконно «виграла» компанія, яка надала одну з найдорожчих пропозицій. Про це сьогодні під час брифінгу у Верховній Раді заявили народні депутати фракції «Батьківщина», члени ТСК з розслідування порушень з боку МОЗ Павло Петренко, Анатолій Дирів та Максим Бурбак.

Павло Петренко наголосив, що пропозиції компанії «Практика» за сімома лотами – а це 715 мільйонів гривень – були дорожчі за пропозиції інших учасників тендеру мінімум на 24 мільйони гривень: «Попри це МОЗ визнало «переможцем» тендеру саме цю компанію».

Він також наголосив, що в рамках розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю швидких компанії-учасники демонстрували автомобілі. Проте швидкі «Практики» були порожніми – без жодного медобладнання та необхідного устаткування.

«У такий спосіб відбувалася спроба приховати те неякісне китайське обладнання, яке буде встановлено у швидкі та яке фактично маже коштувати українцям життя. Оскільки у будь який момент воно може просто відмовити», – підкреслив Павло Петренко.

Окрім цього, як наголосив Максим Бурбак, для китайського устаткування швидких компанії «Практика» в Україні навіть немає сервісу: «Тобто хто ремонтуватиме його в разі поломки – невідомо».

Голова ТСК з розслідування діяльності МОЗ Анатолій Дирів нагадав, що інформацію про майбутнього «переможця» тендеру народні депутати знали ще місяць тому – до проведення конкурсних торгів: «Величезна корупційна складова, яку ми підозрювали, у кінцевому результаті втілилась у життя. Тому що автомобіль аж ніяк не може вартувати 649 тисяч гривень, коли базова ціна авто 230 тисяч гривень, а обладнання – приблизно 200 тисяч. А де ще 200 тисяч гривень?».

«Проведення тендеру переносилося чотири рази лише з тої причини, що нинішній "переможець" не міг сертифікувати те сумнівне китайське обладнання, яке мало бути вставлене у швидкі», – додав він.

Павло Петренко наголосив, що незалежно від того, чи працюватиме парламентська ТСК з розслідування порушень з боку чиновників від Мінохорони здоров’я, депутати від «Батьківщини» і надалі здійснюватимуть контроль щодо всіх тендерів МОЗу.

Похожие материалы