Держпідприємництво обіцяє прибрати «замовні» перевірки

При Держпідприємництві України відбулося чергове засідання експертно-апеляційної ради. Вже вкотре у лідерах Укртрансінспекція та Держлікслужба. Відповідно 7 та 5 скарг від підприємців на дані органи нагляду (контролю) щодо анулювання ліцензій. Загалом...

При Держпідприємництві України відбулося чергове засідання експертно-апеляційної ради. Вже вкотре у лідерах Укртрансінспекція та Держлікслужба. Відповідно 7 та 5 скарг від підприємців на дані органи нагляду (контролю) щодо анулювання ліцензій. Загалом розглянули 15 скарг. Із них задоволено – 60%.

Особливу увагу експертно-апеляційна рада звернула на позапланові перевірки, підставами для проведення яких слугували звернення юридичних осіб. Самі підприємці та члени Ради зазначили, що часто такі перевірки мають характер «замовних». Органи ліцензування зазначають, що законодавство вимагає перевіряти бізнес, якщо є звернення.

Головуючий Олександр Потімков повідомив, що Держпідприємництво вже представило Уряду законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення державного нагляду (контролю) та визначення сфер господарської діяльності, що підлягають державному нагляду (контролю)», прийняття якого зможе владнати ситуацію. 3 липня 2013 року Кабмін його схвалив. Так, Служба запропонувала виключити з переліку підстав для позапланових перевірок звернення юридичних осіб, в першу чергу органів державної влади. А фізична особа повинна буде у своїх зверненнях довести, що внаслідок порушення підприємцем законодавства, вона зазнала матеріальної шкоди чи її обмежили у правах.

Прийняття таких норм дозволить прибрати «підставних» осіб. Крім того, і органи ліцензування зможуть займатися перевірками та не відволікатися на «замовні» скарги.

Що стосується планової перевірки, члени експертно-апеляційної ради вкотре нагадали суб’єктам господарювання, що відмова у її проведенні, перешкоджання чи відсутність на час такого заходу є протизаконними. Тому рішення Ради завжди буде однозначним – «відмова у задоволенні скарги підприємця».

«Обов’язок суб’єкта господарювання – зробити все можливе, щоб законна перевірка відбулася! Немає керівника на місці – повинна бути уповноважена особа. Маєте поважні причини – повідомте інспекторів, домовтеся про перенесення на тиждень. Але зробіть усе, щоб планова перевірка пройшла», – звернувся до підприємців Олександр Потімков.

Джерело: www.dkrp.gov.ua

Похожие материалы