Як урядова «гаряча лінія» допомагає вирішувати проблеми з ліками

З початку поточного року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 97 звернень від жителів 23 регіонів країни стосовно цін та якості лікарських засобів і медпрепаратів, повідомили в Управлінні взаємодії із громадськістю Урядового контактного центру.

З початку поточного року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 97 звернень від жителів 23 регіонів країни стосовно цін та якості лікарських засобів і медпрепаратів, повідомили в Управлінні взаємодії із громадськістю Урядового контактного центру.

«Із цією проблемою зверталися переважно люди похилого віку, які отримують невелику пенсію. Громадяни скаржилися на підвищення цін на лікарські препарати для лікування осіб, які потерпають від гіпертонічної хвороби, хвороб серця та онкології. Заявники повідомляли також про великі розбіжності у цінах на лікарські засоби в межах одного населеного пункту і по країні в цілому. Люди також вимагають належної якості медичного обладнання та лікарських засобів, що реалізуються в аптечних закладах», – повідомили в Центрі.

Зокрема, у зверненнях громадяни скаржилися на незадовільну якість придбаних в аптеках лікарських засобів: «Нітрогліцерин», «Берліприл», «Нітро-Мік» (препарати, що застосовуються при хворобах серцево-судинної системи), «Діабетон» та «Сіофор-850» (протидіабетичні препарати), «Диклофенак» (протизапальний препарат), «Мукалтин» (відхаркувальний засіб), «Обліпихова олія» (вітамінний препарат), та медобладнання (тонометрів). Заявники скаржилися, що вживання вказаних лікарських засобів не призвело до покращення стану їхнього здоров'я.

Зі свого боку, Урядовий контактний центр надсилає звернення, що стосуються якості та безпеки вітчизняних та іноземних лікарських засобів і медичних виробів Державній службі України з лікарських засобів для розгляду та відповідного реагування. Факти, порушені у зверненнях, ретельно перевіряються, за підсумками розгляду вживаються відповідні заходи.

Так, мешканець м. Ізмаїл Одеської області, учасник війни, інвалід ІІ групи звернувся по допомогу в отриманні препарату «Епобіокрин» (5 ампул по 4000 одиниць) для термінового лікування хвороби печінки, оскільки не зміг придбати його в аптеках міста. Інспекція з контролю якості лікарських засобів Одеської області безкоштовно забезпечила заявника згаданим препаратом, за що той висловив подяку.

Жителька м. Красний Луч Луганської області повідомила, що в міській аптеці нею було придбано снодійний засіб «Сонміл» виробництва ПАТ «Київський вітамінний завод», який, на її думку, виявився неякісним. Заявниця звернулася з проханням перевірити аптечний заклад та вжити заходів для запобігання порушень. Державна служба з лікарських засобів у Луганській області повідомила, що для дослідження були відібрані зразки вказаного лікарського засобу. Згідно з висновком лабораторії Держлікслужби у Луганській області, перевірений зразок снодійного засобу «Сонміл» відповідає вимогам аналітично-нормативної документації, дозволений до реалізації і є якісним.

Джерело: www.ukrinform.ua

Похожие материалы