Азійські вакцини небезпечні для українців, – експерт

Не можна скасовувати обов’язкове щеплення, головне – подбати, щоби вакцини були якісні і вироблені в Європі. Про це «Погляду» сказав, народний депутат, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення охорони громадського здоров'я,...

Не можна скасовувати обов’язкове щеплення, головне – подбати, щоби вакцини були якісні і вироблені в Європі. Про це «Погляду» сказав, народний депутат, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення охорони громадського здоров'я, санітарного та епідемічного благополуччя населення Василь Пазиняк.

Нардеп від ВО «Батьківщина» Анатолій Дирів зареєстрував законопроект про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», згідно із яким в Україні слід відмовитися від масової імунізації і допускати дітей до дитсадків без профілактичних щеплень. Натомість Василь Пазиняк вважає, що відмовою від щеплень ми можемо наразити дітей на ще більшу небезпеку.

«Це дуже серйозна тема і ми вже декілька разів обговорювали її на розширеному засіданні Комітету з питань охорони здоров’я у зв’язку із останніми скандалами щодо вакцини проти гепатиту В, до якої мав стосунок син міністра охорони здоров’я пані Богатирьової. І ми, власне, дійшли висновку, що відмовлятися від щеплень неправильно, але змушувати робити щеплення неякісними вакцинами – це злочин. Торік, за різними даними, від щеплень померло 14 чи 15 діток, але комісія Міністерства охорони здоров’я встановила, що їхня смерть не була безпосередньо пов’язана із щепленням. Ми доручили Міністерству дати нам новий календар щеплень. Крім того, має бути змінена законодавча база, бо сьогодні привозять вакцини десь з-за кордону і навіть невідомо звідки саме – з Індії чи Куби. А потім у примусовому порядку усім дітям вводять цю вакцину. В інших європейських державах рекомендовано робити щеплення проти гепатиту В тільки тим дітям, чиї матері перехворіли гепатитом. Натомість українським дітям, згідно із календарем щеплень, вакцину вводять усім поголовно. Чому це відбувається, нам чіткої відповіді не дали чиновники міністерства. Тому ця тема, очевидно, ще не раз буде обговорюватися на комітеті і, напевно, найближчим часом буде винесена на обговорення у парламенті», – зазначив Василь Пазиняк.

За його словами, у комітеті є однозначне ставлення до цього питання – вакцини обов’язково мають бути якісними, а закупівля прозорою.

«Натомість з батьками повинна проводитися роз’яснювальна робота, що щеплення є обов’язковим, бо, не роблячи щеплення, ми наражаємо малюків на ще більшу небезпеку. Свого часу я робив наукову роботу по дифтерії. Згідно із моїми дослідженнями, якщо зі 100 дітей, хворих на дифтерію, у половини було щеплення, то у них захворювання протікало у легкій формі, а у не щеплених недуга протікала у важких формах, з ускладненнями і навіть можливі летальні випадки. Тому те, що щеплення треба робити – однозначно, але має бути дуже суворий контроль і прозорість», – пояснив експерт.

Закупівля вакцини в Індії та Кубі, бо це дешевше, не витримує жодної критики, переконаний депутат.

«Крім того, азійська вакцина для нас взагалі непридатна, бо ми європейці, тому для наших дітей вакцину слід закуповувати європейську. Думаю, якщо це питання буде винесено на обговорення Верховної Ради, то і праві, і ліві, і центристи проголосують за додаткове виділення коштів для закупівлі якісної вакцини, щоб вона не була шкідливою і небезпечною для здоров’я українців», – сказав Василь Пазиняк.

Як пояснив Василь Степанович, в українців інший генотип, тому для нас азійська вакцина протипоказана. «Після великого скандалу, коли через щеплення від кору помер 17-річний хлопчик, а цю вакцину нам безкоштовно надала Всесвітня організацію охорони здоров’я, бо Україна вважалася небезпечною зоною поширення кору в Європі, цим препаратом зацікавилися українські вчені. Але коли мікробіологи хотіли дослідити вакцину, то з’ясувалося, що, згідно із однієї з умов, не можна було проводити дослідження вакцини в Україні. Це просто абсурд, до України ставляться як до країн третього світу. Тоді мікробіологи припустили, що у цю вакцину був вмонтований ген безпліддя. Цією вакциною у примусовому порядку мали щепити усіх молодих людей репродуктивного віку. Не було офіційного спростування ні з міністерства, ні з ВООЗ. Очевидно, що підозри мікробіологів були не безпідставними. Тоді вчені поставили під сумнів якість цієї вакцини, яку постачали з Індії, адже йдеться про зовсім інший генотип. А для нас краще вакцинуватися європейськими вакцинами», – сказав депутат.

Похожие материалы