Віктор Ляшко про вакцини від коронавірусу: прискорення поставок та виробницвто в Україні

Віктор Ляшко про вакцини від коронавірусу: прискорення поставок та виробницвто в Україні

Яким чином новий міністр хоче забезпечити Україну вакцинами від коронавірусу, та що для цього вже почали робити в МОЗ?

Віктор Ляшко став новим Міністром охорони здоров'я України лише кілька днів тому, однак вже встиг дати велике інтерв'ю виданню LB.ua, в якому пояснив, як Україна боротиметься за достатню кількість вакцин від коронавірусу, що може запропонувати фарма в цьому питанні та чим може допомогти держава.

Забезпечення українців вакцинами від коронавірусу стане одним з основних пріорітетів нового міністра охорони здоров'я. Для цього в МОЗ вже працюють над кількома шляхами вирішення проблем з поставками та виробництвом вакцин в Україні.

Віктор Ляшко заявив, що МОЗ вже веде переговори про прискорення поставок вакцин в Україну з четвертого кварталу на літо. Без цього кроку, держава не зможе забезпечити виконання національного плану масової вакцинації українців проти COVID-19, яким передбачено імунізувати більшість дорослого населення вже до кінця цього року.

Нині основною проблемою для масової вакцинації лишається недоступність вакцин. Попри те, що в останні місяці темпи поставок вакцин пожвавились, кількість доз досі далека від оптимальної, це сильно гальмує процес вакцинації.

Пришвидшення поставок може допомогти у вирішенні цієї проблеми, вважає міністр. Він розповів, що вже дав доручення аналізувати та актуалізувати сроки поставок та їх обсяги та запустив перемовини з тими виробниками вакцин, з якими досі Україна справи не мала. В ході перемовин МОЗ хоче опрацювати всі можливі варіанти. аби отримати вакцини якомога швидше.

Крім того, МОЗ почало активну роботу, щодо передачі Україні технологій виробництва коронавірусних вакцин. Нині такі перемовини ведуться з партнерами та виробниками з ЄС та США.

Передача технології теоретично дасть змогу вітчизняним компаніям запустити ліцензійне виробництво препаратів для профілактики коронавірусу на вітчизняних заводах. Це забезпечить Україні певну незалежність від міжнародних механіхмів поставок, таких як COVAX, а також дасть стабільне джерело вакцин, хоча б в якійсь кількості.

Аналогічним шляхом свого часу пішли Індія, Бразилія, Польща та Південна Корея. Ці країни домовились з тими чи іншими компаніями про виробництво вакцин за ліцензією на місцевих заводах.

Основним викликом для України на цьому шляху може стати взаємодія держави та виробників. За словами Ляшка, в Україні щонайменше три заводи могли б запустити виробництво вакицн від коронавірусу, за наявності ліцензії від виробника, а також за наявності державного замовлення.

Саме цей момент є основним в цьому процесі, адже запуск такого виробництва вимагатиме від фармкомпаній вкласти гроші в модернізацію або переобладнання виробничих потужностей. Без гарантій закупівель вакцин від держави, жодна компанія не готова вкладатися у такі масштабні проєкти.

Також, для реалізації подібних ініціатив може знадобитись внести зміни у законодавство, адже подібні контракти часто містять певні вимоги від виробників, щодо продукції, яку випускатимуть заводи після отримання технологій.

Похожие материалы