У МОЗ оприлюднили звіти щодо закупівлі медобладнання через "ПРООН" та Crown Agents. Не обійшлось без порушень

У МОЗ оприлюднили звіти щодо закупівлі медобладнання через "ПРООН" та Crown Agents. Не обійшлось без порушень

МОЗ України опублікувало звіти про закупівлі медобладнання та ЛС через міжнародні закупівельні організації. В звітах бракує інформації про постачальників та умови тендерів. Закупівлі проводились в обіхд системи Prozorro.

В системі «Prozorro» 22 квітня МОЗ вперше оприлюднило звіти про придбання медичного устаткування та ліків закордонними організаціями «ПРООН» та Crown. Зазначається, що у звітах є низка неточностей. Таку інформацію сповістили «Наші гроші».

Повідомляється, що закупівлі, які здійснювали зазначені структури для МОЗ, проходили без використання системи «Prozorro». Постачання за даними закупівляями були проведені з 28 грудня 2020 року по 1 квітня 2021 року.

«МОЗ повідомило, що «Краун Ейджентс Лімітед» («Crown Agents Limited») закупило різних товарів на 1,47 млрд грн, а Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (United Nations Development Programme) – на 1,93 млрд грн», – мова йде у повідомленні.

Натомість у звіті Crown зазначена інформація щодо закупівлі на 181 млн грн, а у «ПРООН» – на 659 млн грн.

Зазначається, що у наведених звітах немає даних щодо постачальників лікарських засобів, невідомо які юридичні особи перемогли у тендерах міжнародних закупівельників поза системою «Prozorro». Також відсутня інформація щодо того, які ще компанії приймали участь у закупівлях.

Слід зазначити, що міжнародні закупівлі здійснюються згідно окремого закону, який дозволяє не користуватися системою «Prozorro» та організовувати їх за правилами самих «міжнародників». Вони передбачають превалювання комерційної таємниці над публічністю. Відтак дані про учасників торгів та контрактні зобов’язання приховують від платників податків.

Похожие материалы