МОЗ знову затягує початок закупівель медичних засобів за кошти держбюджету, - МЗУ

МОЗ знову затягує початок закупівель медичних засобів за кошти держбюджету, - МЗУ

ДП "Медзакупівлі України" заявляє, що МОЗ не затвердив усі необхідні документи для початку процедури закупівель лікарських засобів за бюджетні кошти.

МЗУ черговий раз звинуватило МОЗ в затягуванні старту закупівель ліків, на цей раз міністерство не ухвалило медико-технічні вимоги, які необхідні для проведення тендерів.

В повідомленні МЗУ йдеться про те, що МОЗ 5 березня ухвалило паспорт бюджетної програми, який регулює процедуру закупівель лікарських засобів за різними бюджетними програмами, однак, цього документу недостатньо для проведення закупівель.

МЗУ наголошує, що очікує від МОЗ ухвалення медико-технічних вимог до ліків, які будуть закуповуватись агентством за бюджетні кошти. Цей документ є не менш важливим, без нього паспорти програм не дозволяють повноцінно працювати МЗУ.

"Досі не затверджені медико-технічні вимоги (МТВ) по кожній номенклатурній позиції і кількість товарів до закупівлі по інших напрямках ... Без цих документів, а також їх перевірки на відсутність дискримінаційних умов, ми не можемо оголосити процедури", – підкреслюється в повідомленні закупівельного агентства.

Кабмін минулого року доручив МОЗу займатись затвердженням умов для проведення закупівель, тим самим дорученням Уряд визначив і граничні терміни для розробки і затвердження таких вимог та умов. Однак, МОЗ, за словами МЗУ, досі не прийняв постанову про затвердження цього порядку.

Таким чином, строки затвердження МТВ досі не визначені, що зриває роботу закупівельників та не дозволяє МЗУ забезпечити українські лікарні необхідними ліками. Затримки МОЗу можуть призвести до повторення ситуації в 2020 році. Тоді МОЗ дуже пізно прийняло вимоги до препаратів, що закуповуватимуться за бюджетний кошт, що призвело до зриву закупівель. Провину за це МОЗ покладає на МЗУ, запевняючи, що закупівельне відомство працює не ефективно, зриваючи графік закупівель.

Похожие материалы