Британський суд за заявою "Дарниці" арештував рахунки компанії, що може бути причетна до махінацій у БХФЗ

Британський суд за заявою "Дарниці" арештував рахунки компанії, що може бути причетна до махінацій у БХФЗ

Високий суд справедливості у Лондоні заарештував рахунки британської компанії Metabay Import/Export Limited, що може бути причетна до махінацій з закупками фармсировини для БХФЗ.

Британський суд заарештував рахунки компанії Metabay Import/Export Limited, яка виступала посередником в закупівлях фармсировини компанією ПАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", повідомляє РБК-Україна.

Ініціатором заяви виступила фармацевтична компанія "Дарниця", яка є одним з акціонерів БХФЗ. Компанія звернулась до українського суду від імені БХФЗ з позовом на керівників Заводу, а згодом направила заяву щодо арешту рахунків Metabay в британський суд, адже компанію пов'язують з кервіництвом БХФЗ. "Дарниця" вважає, що ціна, за якою "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" купував фармацевтичну сировину в німецької Farmaplant Fabrikation Chemischer Produkte GmbH є суттєво завищеною.

Адвокат "Дарниці", радник юридичної фірми Aequo Євген Левіцький пояснює, що з 2014 року БХФЗ постійно закуповувала у німецької Farmaplant фармсировину за ціною, що на думку експертів компанії є суттєво вищою за ринкову. Farmaplant перераховувала частину грошей на рахунки британської компанії Metabay Import/Export Limited під виглядом комісії за те, що остання нібито сприяла в укладенні відповідних договорів поставки фармсировини між БХФЗ та Farmaplant. Сумму збитків в "Дарниці" оцінюють в 4,7 млн долларів.

Компанію Metabay пов'язують з керівництвом БХФЗ, так за словами позивача, контролером і бенефіціаром Metabay є директорка з розвитку бізнесу БХФЗ Ірина Ржепецька, яка також є донькою голови наглядової ради БХФЗ Миколи Безпалька та Людмили Безпалько - колишньої генеральної директорки БХФЗ до 2018 року.

Виходячи з цього, напрошується висновок, що керівництво БХФЗ просто побудувало схему відкатів, за допомогою якої штучно завущувало вартість виробництва компанії та отримувало незаконний дохід, завдаючи шкоди акціонерам БХФЗ.

За словами адвоката "Дарниці" Євгена Левіцького, заява до британського суду має за мету не дати Metabay вивести гроші в офшори, адже це значно ускладнить повернення їх законним власникам.

"Дарниця", як акціонер з найбільшим пакетом акцій, подала від імені БХФЗ позов до українського суду проти недобросовісних керівників цього підприємства з вимогами компенсувати багатомільйонний збиток, якого зазнав БХФЗ. Саме для того, щоб компенсація дійсно стала реальною, а виведені в офшор кошти нікуди не зникли, англійський суд і прийняв рішення про їх арешт", – розповів Левіцький.

26 березня аналогічне рішення щодо арешту рахунків Metabay прийняв і швейцарський суд, погодившись з аргументами та доводами "Дарниці". Високий суд справедливості у Лондоні продовжить розгляд справи вже 16 квітня.

Похожие материалы