У Держлікслужбі розраховують на скорочення фармкомпаніями витрат на просування ліків

 У березні 2012 року Президент України Віктор Янукович доручив Уряду поступово перейти на референтні ціни на ліки, необхідні соціально незахищеним верствам населення. Про те, як це відбувається, в ефірі «Радіо Ера» розповіла Інна Демченко, перший...

У березні 2012 року Президент України Віктор Янукович доручив Уряду поступово перейти на референтні ціни на ліки, необхідні соціально незахищеним верствам населення. Про те, як це відбувається, в ефірі «Радіо Ера» розповіла Інна Демченко, перший заступник голови Державної служби України з лікарських засобів.

Вона повідомила, що постановою КМУ від 25.04.2012 р. № 340 чітко визначено заходи, які мають бути впроваджені в межах реалізації ініціативи Президента України щодо запровадження референтних цін на ліки. Першими кроками мають стати розробка та затвердження порядку розрахунку таких цін.

Нині, за словами Інни Демченко, ціни на імпортовані генеричні лікарські засоби, що маркетуються в Україні під брендованими назвами, значно перевищують такі в країнах ЄС, зокрема, на препарати, що увійшли до пілотного проекту. На її думку, така ситуація зумовлена недосконалістю державного регулювання цін на лікарські засоби, адже нині воно розповсюджується на оптову та роздрібну ланку та не стосується виробників. Пані Демченко зазначила, що референтна ціна дозволяє вирахувати базову вартість лікарського засобу — тобто ціну виробника.

Також вона зауважила, що висока вартість брендованих генериків у нашій країні пояснюється агресивною маркетинговою політикою фармацевтичних компаній, які вкладають значні кошти в просування таких препаратів, у тому числі – в рекламу. Затрати на просування ліків закладаються в їхню ціну та зрештою лягають на плечі споживача. За словами пані Демченко, запровадження референтних цін дозволить зменшити витрати на лікування. При цьому, зокрема, очікується скорочення маркетингових витрат на просування брендованих генериків.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы