Звернення Голови Миколаївської фармацевтичної асоціації до керівництва галузі охорони здоров’я Украї

До вашої уваги звернення Голови Миколаївської фармацевтичної асоціації Олени Прудникової до керівництва галузі охорони здоров’я України.

До вашої уваги звернення Голови Миколаївської фармацевтичної асоціації Олени Прудникової до керівництва галузі охорони здоров’я України.

Наводимо оригінал документа:

Міністру охорони здоров’я України

В. Князевичу

Начальнику державної інспекції
з контролю якості лікарських засобів

МОЗ України.

Начальникам державних територіальних інспекцій

з контролю якості лікарських засобів МОЗ України

в АРК, областях, м. Києві та м. Севастополі

Голові Держкомпідприємництва України

Ващенко К.

З В Е Р Н Е Н Н Я

У зв’язку з набуттям чинності Указу Президента України від 3.12.2008 р. № 1139/2008 «Про зупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 19 листопада 2008 р. № 1022» зупинено дію постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 р. № 837 «Питання державного контролю якості лікарських засобів» до моменту прийняття відповідного рішення Конституційним Судом України.

Постановою КМУ №837 було утворено Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів, таким чином, до моменту прийняття відповідного рішення Конституційним Судом України створення вказаного органу та виконання їм своїх функцій зупинено. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Відповідно до статті 4 Закону «Загальні вимоги до здійснення державного нагляду (контролю)», виключно законами встановлюються:- органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності;- спосіб здійснення державного нагляду (контролю);Також статтею 4 Закону визначено, що орган державного нагляду (контролю) не може здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, якщо закон напряму не уповноважує такий орган на здійснення державного нагляду (контролю) у певній сфері господарської діяльності та не визначає повноваження такого органу під час здійснення державного нагляду (контролю).

Виходячи із вимог вказаної статті, на сьогодні контрольні повноваження Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, яка створена відповідно до постанови КМУ №837 як центральний орган виконавчої влади, є нелегітимними, оскільки вказана Інспекція не є органом уповноваженим здійснювати державний нагляд (контроль) відповідно до статей 4, 14 Закону України «Про лікарські засоби» та статті 55 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я».

Кабінет Міністрів України усвідомлює наслідки, до яких призвело незаконне прийняття постанови №837 від 10.09.2008р., про що свідчить поданий до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері охорони здоров'я» із відповідною пояснювальною запискою до нього.

Спроба внести зміни у Закони України зайвий раз підкреслює, що прийняття постанов КМУ від 20.12.2008 р. №№1121, 1122, якими внесено зміни в недіючі постанови КМУ від 10.09.2008 №837,827 та 955 , 1022, усупереч із Указом Президента України №1139/2008 замало для законного існування та функціонування нової Держлікінспекції.

Оскільки Держлікінспекція, згідно із законом, не може здійснювати державний нагляд у сфері господарської діяльності, якщо закон прямо не уповноважує її на здійснення державного нагляду (контролю) та не визначає її повноваження, закликаємо Вас не допускати порушення законності та нехтування правами суб'єктів підприємницької діяльності у фармацевтичній галузі.

У іншому випадку уповноважені особи нелегітимної Держлікінспекції, на підставі ст. 10 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не будуть допускатись до проведення заходів у разі спроби їх здійснення до моменту прийняття рішення Конституційним Судом України, або відміни Указу Президента України №1139/2008 чи прийняття ВР України відповідних змін у закони України.

Вважаємо, що на теперішній час правові підстави для здійснення державного нагляду (контролю) мають лише посадові особи Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів та Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Міністерства охорони здоров'я України, оскільки дія постанов КМУ, згідно з якими вказані органи ліквідуються, зупинена. Крім цього, нагадуємо Вам про кримінальну відповідальність по ст.353 Кримінального Кодексу України .

При здійсненні заходів державного нагляду (контролю) у визначений вище термін, ми не збираємося чинити перешкод посадовим особам вказаних органів державного контролю, таким чином, заяви окремих урядовців про втрату контролю над фармацевтичною галуззю є такими, що не відповідають дійсності!

Ми звертаємось до Вас на підставі ч. 1 ст. 20 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», згідно якого громадські організації мають право здійснювати захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання і будуть його здійснювати у відповідності із Законом.

Не випробуйте нашого терпіння, бо воно не є безмежним!

Панове! Прокиньтесь, Ви живете вже в іншій країні! Задля збереження громадського спокою, підтримання стабільності у фармацевтичній галузі та законності у нашій правовій державі, просимо прислухатися до нашого звернення.З повагою від імені таза дорученням більшостіпрофесійних асоціацій УкраїниГолова Миколаївської фармацевтичної асоціації Олена Пруднікова.

Обласна громадська організація
«Миколаївська фармацевтична асоціація»

м. Миколаїв

Джерело: farmrada.blogspot.com

Похожие материалы