Фармацевт змінює професію: як правильно себе «подати» новому роботодавцю

Фармацевт змінює професію: як правильно себе «подати» новому роботодавцю

Шукати нове місце роботи і навіть змінювати фах в кризові часи доводиться багатьом. І тут половина успіху – правильне резюме. Що хоче в ньому бачити ваш майбутній керівник?

Фармацевтам, особливо, аптечним сьогодні нелегко. Зіткнувшись зі знеціненням своєї місії служіння здоров'ю відвідувачів-пацієнтів, вони все менше погоджуються зі своєю освітою і досвідом продавати таблетки за першим столом. Ось і мігрують у пошуках кращої долі аптечними мережами, або задивляються на позиції в бігфармі. Дати кілька корисних підказок з приводу того, як краще себе презентувати, аби отримати бажану посаду, погодився Роман Мазур, HR Business Partner, фармацевтична корпорація «Юрія-Фарм». Звичайно, поради для фармацевта-випускника та провізора з досвідом будуть різними. Багато чого залежить й від жаданої посади.

Резюме з гарантією

Для здобувача будь-якого «рангу» найперше, що доведеться зробити – це скласти резюме. Одразу скажу, що еталону, котрий гарантує мільйон пропозицій гідної роботи, не існує. Еталонне резюме існує у якихось креативних посад та напрямків бізнесу і при цьому, в єдиному екземплярі, проте такі приклади резюме розлітаються інтернетом, наче гарячі пиріжки. Тому достатньо адекватного базового резюме, складеного в конструкторі work.ua чи rabota.ua. На обох майданчиках вони реально хороші, їх просто треба сісти та ретельно заповнити. За свою практику підбору саме фармспеціалістів в компанії «Юрія Фарм» бачив чимало резюме молодих фармацевтів, у яких зрозумілий пропуск в графі «досвід» та незрозумілий у графі «номер телефону», а також загадкові абревіатури на кшталт «бму-чгт» у графі «освіта». Часто кандидати лінуються вказати навіть факультет, котрий закінчили.

Шукачу без досвіду корисно буде розказати в резюме про додаткову зайнятість або освіту, якщо такі є: курси, фріланс, нічні чергування в аптеці (студенти на останніх курсах так підпрацьовують, нехай і неофіційно, це абсолютно нормально і не варто такий досвід приховувати) тощо. За наявності можна згадати волонтерську або організаторську діяльність у студентському середовищі – адже це практичний досвід, хоча і не профільний. Зараз, в період активної діджиталізації, обов`язково треба вказати рівень володіння програмами, в яких людина вміє працювати. Досить безглуздо виглядає запис «експерт у використанні Microsoft Office», при цьому знавець має на увазі Microsoft Word, а не Microsoft Office, куди входить цілий пакет програм, про які часто такі «експерти» не мають жодного уявлення.

Ще одна важлива порада для «новачків» – відправляючи резюме, скористайтеся опцією «Супровідний лист». В ньому варто зазначити, як людина уявляє собі майбутню роботу. Наприклад, випускник претендує на посаду фасувальника матеріальної кімнати? Нехай загуглить, в чому ця робота полягає, почитає, а краще поспілкується з кимось з професіоналів, аби усвідомити основний набір функцій і написати це у супровідному листі, додавши власні навички, які допоможуть цю роботу виконувати.

Найпоширеніша помилка юних здобувачів у тому, що вони розраховують навчатися у процесі роботи, відверто заявляючи на співбесіді: «Я цього ще не вмію, але я схильний до навчання – ви ж мене навчите?». Не навчать! Бізнес навчальних послуг не надає, а навчає лише тоді, коли підвищення кваліфікації працівника йому вигідно. Тому базове, нехай і теоретичне, уявлення про роботу – це вже великий плюс, адже одна справа навчати людину окремим нюансам і специфіці, а інша – абсолютно базовим поняттям.

Резюме фармацевта

Ініціатива завжди вітається

Багато хто сприймає статус випускника як вирок – мовляв, замкнуте коло: без досвіду не беруть, а досвід наробляти нема де з тієї ж причини. Одразу скажу: стереотип трохи застарілий. Тепер акцент здебільшого не на досвіді як такому, а на навиках. Уявімо ситуацію, коли випускник-фармацевт ставить собі за мету працювати у солідній аптечній мережі. Де дізнатися про потрібну вакансію? Тут можливий як відгук через резюме, так і звичайнісінький собі обхід аптек, де можна залишити свої контакти і висловити палке бажання працювати саме в цій аптеці чи мережі. Інформація про вакансії точно циркулює в межах мережі, і про хорошу пропозицію таким чином можна дізнатися одним з перших, випередивши конкурентів, що сидять на сайтах пошуку роботи.

Коли дозволяє досвід…

Фармацевт чи провізор, який вже достатньо відпрацював за першим столом або на складі, цілком ймовірно серйозно замислюється над посадою завідувача аптекою. Чи є у нього шанс без протекції та досвіду зайняти таку посаду? Є, але за умови, що він заздалегідь розвивався для цього: вивчав програми, в яких має працювати завідувач, опрацьовував матеріали, інструменти, книги, статті, нормативну та законодавчу базу, читав про менеджмент, зокрема категорійний, маркетинг, мерчандайзинг. Основи психології спілкування також стануть у нагоді, адже хоча б маленьким, але колективом доведеться керувати. Саме з розповіді про таке самовдосконалення і варто розпочинати самопрезентацію під час співбесіди, якщо прагнете посісти посаду завідувача аптекою. Іноді набір конкретних дій зроблених в напрямку розвитку можуть вирішити долю кандидата!

Ще одна мрія досвідченого фармацевта – отримати посаду у фармкомпанії або на фармвиробництві. Щодо останнього, то це насправді не так вже й складно, але слід розуміти: більшість працівників виробничої лінії отримують зарплатню дещо нижчу, ніж першостольник. І якщо фармацевт готовий знизити свої запити зарплати на 15-20%, то його візьмуть без проблем. В подальшому, після розуміння основних виробничих процесів та досконального вивчення саме своєї ланки в сумі з наявною фармосвітою абсолютно реально отримати підвищення, уже в рамках виробництва. При цьому, точно не одразу, адже розуміння виробничого процесу в цьому випадку важливіше за розуміння фармакокінетики.

Рівень заробітних плат диктує ринок, як би високо ви себе не цінували.

6-8 кар`єр за життя

Скоро ми всі в Україні перейдемо в такий формат робочих відносин, коли одна кар’єра за життя буде повним нонсенсом. Стереотип «25 років на одному місці» перестане бути орієнтиром, а нормою стане 6-8 кар’єр за трудовий стаж. Для фармацевта реальним може виглядати такий розвиток подій: першостольник – медичний представник – менеджер – маркетолог. Я знаю приклад, коли фармацевт із захопленням працювала у аптеці, потім спробувала приготувати за рецептом італійську шарлотку, записалася на кулінарні курси як хоббі і врешті-решт, залишила фармбізнес і відкрила свою кав’ярню зі смачною випічкою – нині є прямим роботодавцем. Зараз можна йти куди душа забажає, аби ваші уяви про зарплатню, комфортні умови, зрозумілий функціонал та ідеального шефа співпадали з баченням роботодавця.

Звичайно, в рамках отриманого диплому варіантів значно менше. Найлогічнішими є три напрями, де затребувані люди з фармосвітою: фармкомпанії, державні та військові установи. Армія на сьогодні достатньо забезпечена фінансово, але не забезпечена кадрами, тож можна укласти контракт і працювати у службі забезпечення. Фармацевтичні компанії, в тому числі і «Юрія-Фарм» у якій працюю я постійно шукають собі медпредставників для просування своєї продукції. Великі аптечні мережі (понад 500 співробітників) відчувають потребу у менеджерах, і в середині такої мережі теж є чимало шансів підніматися кар`єрними сходами. Є державні та приватні установи, які передбачають наявність медичних працівників: лабораторії, лікувально-консультативні центри, страхові компанії тощо. Для того щоб претендувати на вакансію в таких організаціях, потрібно розуміти ціль їх роботи та теоретично уявляти в чому полягатиме робота. В цьому теж допоможе пошук інформації в інтернет та професійні форуми. Взагалі, в час повної діджиталізації йти на співбесіду на нову посаду і при цьому не бути підписаним на 3-4 професійних групи у фейсбуці та не почитавши відгуки на форумах, виглядає дивним. Адже на співбесіді майже завжди прозвучить запитання: «Як ви собі уявляєте роботу на тій посаді, на яку ви претендуєте?» І чим точніше ви зможете на нього відповісти, тим більше у вас шансів. Не варто вигадувати чи обіцяти вивчити, це нереально та ще й характеризує вас не з кращої сторони. Уявіть ситуацію: ви телефонуєте записатись до стоматолога для того, щоб поставити пломбу, а він каже, що не знає як пломбувати зуб, але поки ви доїдете до його кабінету, то він навчиться, погодьтесь – це смішно і не професійно. Краще підготуватись до співбесіди, почитати інформацію про посаду, робочі задачі та про компанію загалом і на співбесіді чесно сказати, що маєте теоретичне розуміння того, що потрібно робити, аніж роздавати обіцянки чи вигадувати «на ходу». Співбесіда для молодого фахівця часто сприймається як іспит, який потрібно успішно скласти, але іспит завершується виголошенням отриманого балу і все, а співбесіда завершується першим робочим днем, який вимагатиме живої демонстрації всього того, про що на цій співбесіді йшла мова. Тому не варто сподіватись «виїхати» на хороших комунікативних навиках чи гарному рівні знань з хімії/фармакології/анатомії, все це програє в очах роботодавця теоретичному, але повному уявленню про майбутню роботу з її плюсами і мінусами та відповідальному ставленню до процесу пошуку роботи, адже пошук роботи це теж робота.

Похожие материалы