Міністерство юстиції України оприлюднило офіційний Звіт про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції у 2013 році

Заповнення Декларацій про конфлікт інтересів Держлікслужби України наведено окремо в Звіті як позитивний приклад.

Заповнення Декларацій про конфлікт інтересів Держлікслужби України наведено окремо в Звіті як позитивний приклад. Форма декларації була розроблена та запроваджена в Держлікслужбі України ще у 2010 році та пройшла оцінку з боку інспекторів PIC/S під час аудиту в рамках вступу до PIC/S при запровадженні системи управління якістю відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ ISO9001:2009 (міжнародного стандарту ISO9001:2008), документу PIC/S PI002-3 «Recommendation on Quality Systems Requirements for Pharmaceutical Inspectorates» («Рекомендації PIC/S щодо вимог до системи якості фармацевтичних інспекторатів») та документу ВООЗ WHO TRS 902, Annex8 «Quality Systems Requirements for National Good Manufacturing Practice Inspectorates» («Вимоги до систем якості національних інспекторатів НВП»).

Так, у Звіті зазначено:

«Запобігання та виявлення конфлікту інтересів

Одним із основних завдань підрозділів є виявлення конфлікту інтересів та його усунення, зокрема в органах юстиції, постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо обов’язковості повідомлення про наявність конфлікту інтересів та шляхи його врегулювання, як це передбачено Законом України «Про правила етичної поведінки» та Загальними правилами поведінки державного службовця, затвердженими наказом Головного управління державної служби України від 04 серпня 2010 року № 214. Продовжується впровадження практики прийняття окремими посадовими особами рішень під контролем у зв’язку з їх заявами щодо наявності конфлікту інтересів.

Однією з найпоширеніших причин виникнення конфлікту інтересів є порушення обмеження щодо роботи близьких осіб. З метою врегулювання зазначеного питання в системі Міністерства юстиції при призначенні на посади, пов’язані із виконанням функцій держави, особи заповнюють спеціально розроблену форму, в якій зазначається про близьких осіб, які працюють в органах юстиції.

Державною службою України з лікарських засобів організована та проведена робота щодо виявлення та врегулювання конфлікту інтересів у співробітників служби та її територіальних органів шляхом впровадження системи декларування конфлікту інтересів працівниками, діяльність яких пов’язана з високим ризиком вчинення корупційних дій (контрольно-інспекційні, регуляторно-дозвільні функції). Так, у декларації про конфлікт інтересів зазначається детальна інформація щодо професійних і особистих інтересів, що можуть вплинути на прийняття рішень такими особами.»

Також у Звіті висвітлена позитивна робота Сектору запобігання та виявлення корупції Держлікслужби України:

«Службові розслідування

Сектором запобігання та виявлення корупції Державної служби України з лікарських засобів протягом 2013 року проводилися контрольно-наглядові заходи у формі службових розслідувань, документальних та виїзних перевірок. Зокрема, співробітниками Сектору було здійснено 10 виїзних та 37 документальних перевірок дотримання посадовими особами центрального апарату та територіальних органів вимог законодавства, відомчих нормативно-правових актів тощо.

Крім того, у Державній службі України з лікарських засобів та її територіальних органах з метою нейтралізації корупційних ризиків, за неналежне виконання службових обов'язків були притягнуті до дисциплінарної відповідальності у вигляді:

догани – 1 керівник та 24 інших співробітники;

заходів дисциплінарного впливу різного виду – 8 керівників та 43 інші співробітники».

Вказаний Звіт оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції в рубриці Антикорупційні ініціативи.

Отримати повний текст Звіту ТУТ

Похожие материалы