Держлікслужба регулярно контролює наявність лікарських засобів для пілотного проекту з гіпертонії

У рамках планових і позапланових перевірок аптечних закладів територіальними органами Держлікслужби України з 01.08.2012 року здійснюється на постійній основі контроль дотримання суб’єктами господарювання вимог щодо наявності лікарських засобів, визначе..

У рамках планових і позапланових перевірок аптечних закладів територіальними органами Держлікслужби України з 01.08.2012 року здійснюється на постійній основі контроль дотримання суб’єктами господарювання вимог щодо наявності лікарських засобів, визначених пілотним проектом щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затвердженого КМУ від 25 квітня 2012 року, №340. Результати моніторингу аптечних закладів щотижнево доповідаються МОЗ України.

Протягом усього періоду проведення моніторингу, станом на 12.12.2013 року загалом перевірено 25 002 аптечних заклади різних форм власності, різних суб’єктів господарювання. Тимчасова відсутність принаймні одного з препаратів пілотного проекту за міжнародними непатентованими назвами (МНН) була відмічена в 3384 аптечних закладах, що становить 13,53% від загальної кількості перевірених роздрібних точок. Тиждень тому даний показник становив 13,48%, в серпні 2012 року – понад 20%.

Варто зазначити, що відсутність деяких препаратів для пілотного проекту має тимчасовий характер, дистриб’юторські компанії оперативно здійснюють поставки відповідних лікарських засобів до аптечних пунктів. Як правило, в аптечних закладах у наявності є декілька взаємозамінних препаратів пілотного проекту: з однаковою міжнародною непатентованою назвою, які містять однакові дози аналогічних діючих речовин або їх комбінацій.

Для оперативного вирішення питань, пов’язаних з реалізацією пілотного проекту, на сайті Держлікслужби України розміщено контактні телефони та інформацію про відповідальних осіб, які в межах компетенції мають опрацьовувати звернення від громадян щодо наявності в аптечних закладах препаратів пілотного проекту та рівня цін на них.

Похожие материалы