Ліки для гіпертоніків стають ще доступнішими

12 червня 2013 року Кабінет Міністрів України прийняв постанови «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» та «Про внесення змін до П..

12 червня 2013 року Кабінет Міністрів України прийняв постанови «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» та «Про внесення змін до Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Вказані нормативні документи покликані сприяти поширенню пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертонічної хвороби, який майже рік діє у нашій державі і в результаті комплексних заходів додатково залучив до лікування на гіпертонію близько 2,5 млн. хворих. Крім того, вони спрямовані на зменшення кількості тяжких наслідків гіпертонічної хвороби, таких як інфаркти та інсульти, та наближення показника лікування хворих на гіпертонічну хворобу до середньоєвропейського рівня.

Розроблені МОЗ України постанови дозволяють застосовувати нові підходи до методики розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін та порівняльних референтних цін на лікарські засоби, які підлягають повному або частковому відшкодуванню чи не підлягають відшкодуванню взагалі (високовартісні лікарські засоби).

Дія прийнятих постанов також розширює перелік лікарських засобів, на які поширюється дія Пілотного проекту, комбінованими лікарськими засобами та Ацетилсаліциловою кислотою, що має збільшити коло пацієнтів з гіпертонічною хворобою.

Відповідно до постанов, розпорядники субвенцій за місцевими бюджетами, матимуть можливість самостійно визначати розпорядників районного рівня, що залучатиме ширше коло аптечних закладів для забезпечення ліками хворих на гіпертонію, особливо в сільській місцевості.

Прийняті Урядом рішення дозволять досягнути основної мети Пілотного проекту — зниження вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, збільшення частки доступних та ефективних кардіологічних препаратів на українському фармацевтичному ринку і, як наслідок, значне збільшення числа гіпертоніків, які постійно приймають ефективні гіпотензивні препарати за рекомендацією лікаря.

Похожие материалы