В Держлікслужбі України обговорили спірні питання кодифікації ліків при їх розмитненні

В Державній службі України з лікарських засобів відбулася спільна нарада, присвячена врегулюванню питань, що виникають у ході здійснення митних процедур під час ввезення на митну територію України лікарських засобів, та з метою забезпечення прозорості...

В Державній службі України з лікарських засобів відбулася спільна нарада, присвячена врегулюванню питань, що виникають у ході здійснення митних процедур під час ввезення на митну територію України лікарських засобів, та з метою забезпечення прозорості таких процедур і створення умов для прогнозованості роботи імпортерів.

Представники Держлікслужби України, Державної митної служби України, національних дистриб’юторів лікарських засобів, зокрема, обговорили питання визначення кодифікації ліків при їх розмитненні. Дану тему було піднято під час зустрічі 5 березня 2013 року Прем’єр-міністра Миколи Азарова з основними національними дистриб’юторами лікарських засобів. Представники оптової ланки висловили думку, що ДМСУ у вільному порядку змінює коди Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) для лікарських засобів, зареєстрованих в Україні, під час їх митного оформлення. Як зазначила представник ООО «БаДМ» Людмила Мініна, у реєстраційних свідоцтвах лікарських засобів чітко вказано, що ввезений товар є саме лікарським засобом. Відповідно, згідно з УКТЗЕД йому присвоюється код 3004. Однак, Державна митна служба України в деяких випадках присвоює код 2106 – «біологічні активні добавки», що автоматично підвищує вартість товару на 8-15% через стягнення відповідного мита. Більш того, протягом останніх двох років при зміні кодів до дистриб'юторів застосовуються штрафні санкції за несплачене мито в залежності від обсягу товару, що ввозиться в країну, навіть якщо до моменту зміни коду він ввозився на територію України як лікарський засіб.

Під час спільної зустрічі в Держлікслужбі України представники Державної митної служби України привели свої аргументи, чому вони в тому чи іншому випадку вважають препарат лікарським засобом, а чому – ні. Також вони зазначили, що питання визначення кодифікації товарів є складною проблемою для митних органів не тільки в Україні, але й у світі. Вони навели приклади, коли під час сесій Всесвітньої митної організації визначенню коду на окремий препарат приділяється кілька годин дискусії.

В результаті обговорення цього проблемного питання було прийнято рішення створити спільну робочу групу за участі експертів усіх зацікавлених сторін з метою визначення кодів по кожному з лікарських засобів, визначення коду яких є спірним.

Перелік лікарських засобів, відносно кодифікації яких немає одностайної думки і щодо яких в першу чергу необхідно буде винести експертне рішення, буде надано дистриб’юторами на перше засідання робочої групи, яке відбудеться за три тижні.

Похожие материалы