Держпідприємництво погодило наказ МОЗ щодо рецептурного продажу препаратів з кодеїном

Держпідприємництво погодило проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07. 2005 №360».

Держпідприємництво погодило проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07. 2005 №360».

В повідомленні Держпідприємництва говориться, що МОЗ пропонує посилити контроль за обігом комбінованих лікарських засобів, що містять кодеїн, і відпускати такі препарати виключно на рецептурній основі.

«Держлікслужба на сайті вже інформувала про збільшення обсягів продажу таких препаратів. Причиною того, що кодеїнові препарати розкуповують може бути, по-перше, відпуск без рецепту лікаря, і по-друге, речовина «кодеїн» належить до групи опіатів і може викликати таку ж залежність, як і розчин опію. Медики остерігаються застосування ліків у нелікувальних цілях наркозалежними особами», – пояснили у відомстві.

Нагадаємо, з 1 червня 2012 препарати, що містять кодеїн, на всій території РФ відпускаються тільки по рецептах. У Постанові Уряду РФ від 20.07.2011 № 599 «Про заходи контролю щодо препаратів, які містять малі кількості наркотичних засобів і психотропних речовин» визначено такі заходи контролю щодо зазначених препаратів:

- заборона пересилання зазначених препаратів у поштових відправленнях, у тому числі міжнародних, а також пересилання під виглядом гуманітарної допомоги, за винятком випадків, коли при надзвичайних ситуаціях зазначені препарати направляються в конкретні суб'єкти РФ відповідно до рішень Уряду РФ;

- відпуск фізичним особам зазначених препаратів, призначених для медичного застосування, у порядку, встановленому Мінздоровсоцрозвитку Росії за узгодженням з ФСКН.

Крім того, в зазначеній постанові встановлена норма про рецептурний продаж комбінованих лікарських препаратів, призначених для медичного застосування, що містять малу кількість кодеїну або його солей.

Таким чином, з 1 червня 2012 р. все комбіновані лікарські препарати, що містять кодеїн або його солі в кількості до 20 мг на 1 дозу твердої лікарської форми або до 200 мг на 100 мл/100 мг рідкої лікарської форми для внутрішнього застосування, підлягають відпуску з аптек та аптечних пунктів за рецептами.

Джерело: www.diklz.gov.ua; www.dkrp.gov.ua

Похожие материалы