Держлікінспекція посилює боротьбу з фальсифікованими ліками

Дев’ятого березня 2011 року в приміщенні Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України відбулося друге засідання спільної постійно діючої робочої групи з відстеження шляхів розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів, у яком..

Дев’ятого березня 2011 року в приміщенні Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України відбулося друге засідання спільної постійно діючої робочої групи з відстеження шляхів розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів, у якому взяли участь представники регуляторного органу, Служби безпеки України, Державної митної служби України та Міністерства внутрішніх справ України.

Учасники зустрічі обговорили найбільш актуальні питання щодо державного контролю якості лікарських засобів і боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих лікарських засобів на території України. Серед них:

- подальша активізація спільних перевірок аптек та аптечних підрозділів інспекторами Держлікінспекції МОЗ разом із представниками МВС;

- можливість удосконалення порядку взаємодії між органами влади при виявленні фальсифікованих лікарських засобів та щодо налагодження відповідного обміну інформацією щодо ввезення лікарських засобів на територію України;

- запровадження кримінальної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів.

Керівник робочої групи Захараш А.Д. розповів про досвід італійських колег у відстеженні розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів. В Італії кожен лікарський засіб одержує під час виробництва наклейку із двома штрих-кодами, які містять найменування препарату та унікальний номер упаковки. Кожне переміщення лікарських засобів відслідковують за допомогою цих штрих-кодів, інформація надходить до центральної бази даних, яка таким чином зберігає відомості щодо всіх торгових операцій із лікарськими засобами на території країни.

Крім того, Захараш А.Д. презентував романівський спектроскоп, який заплановано закупити найближчим часом для територіальних органів Держлікінспекції МОЗ. Цей прилад дозволить проводити експрес-тестування тотожності лікарських засобів за будь-яких умов, що значно підвищить процент виявлення фальсифікованих лікарських засобів під час здійснення перевірок суб’єктів господарювання.

Нагадаємо, що робочу групу було створено на виконання доручення прем'єр-міністра України Азарова М.Я. від 17 листопада 2010 року № 64403/5/1-10. Наказом Держлікінспекції МОЗ від 18.11.2010 року № 478 було створено та затверджено склад постійно діючої робочої групи з відстеження шляхів розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів, субстанцій, ввезених на територію України, руху використаного та списаного технологічного обладнання, що може бути використане для виробництва фальсифікованих лікарських засобів.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы