Кабмін: Україна створюватиме власні ліки для боротьби з епідеміями

Шостого листопада 2010 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової науково-технічної програми створення та доклінічних випробувань вітчизняних діагностичних та лікарських препаратів для медицини і ветеринарії на 2011-2015 роки, я..

Шостого листопада 2010 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової науково-технічної програми створення та доклінічних випробувань вітчизняних діагностичних та лікарських препаратів для медицини і ветеринарії на 2011-2015 роки, яка розроблена Держкомінформнауки на доручення Уряду. Над Програмою працювали провідні науковці з НАН, НААН, НАМН, МОН та МОЗ України, а також – представники фармацевтичних компаній України. Загальний обсяг фінансування Програми становить 2,7 млрд грн. Із них за рахунок бюджету – 1,2 млрд грн, за рахунок інвестиційних коштів – 1,5 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба Держкомінформнауки, головним мотивом розробки Програми є загострення санітарно-епідемічної ситуації в Україні та світі, пов’язане з виникненням нових пандемічних грипозних та епізоотичних інфекцій. У цій ситуації одним із найважливіших чинників національної безпеки є наявність у країні повного циклу виробництва лікарських засобів для медицини та ветеринарії – від пошуку біологічно активних органічних сполук, що є основою для ліків, до проведення доклінічних та клінічних випробувань і впровадження препаратів у масове виробництво.

Понад те, до 80% стратегічно важливих для України діагностичних та лікарських інноваційних препаратів мають імпортне походження. Враховуючи, що такий стан справ суттєво загрожує здоров’ю нації, Держкомінформнауки виступив ініціатором розробки Програми, яка передбачає створення в Україні цілісного науково-технологічного ланцюга «від молекули до препарату». Програму реалізуватимуть на засадах державно-приватного партнерства, що дозволить створити умови для подальшої організації серійного виробництва лікарських препаратів та діагностикумів із залученням інвестиційних та позабюджетних коштів.

Першочерговими стратегічними завданнями Програми є доклінічне вивчення властивостей біологічних і фармацевтичних субстанцій та препаратів, а також – люмінесцентних біомедичнихдіагностичних матеріалів, випробування препаратів на пілотному устаткуванні, виробництво у режимі «швидкого реагування» тих препаратів, які необхідні для запобігання епідеміям, викликаним «новими» збудниками інфекційних хвороб, створення діагностичних препаратів для забезпечення заходів протидії біотероризму.

У межах Програми українські вчені працюватимуть над розробкою вітчизняних діагностикумів на мікрочіпах для виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях та генетичної схильності до них, а також створюватимуть бактеріальні та вірусні вакцини, препарати на основі рекомбінантних білків, препарати крові та плазми, препарати для клітинної терапії. Аналогічні імпортні препарати є дуже дорогими, а отже, недоступними для більшості українців.

Завдяки Програмі в Україні буде створена система конструювання та цільового виготовлення нових лікарських засобів – це надзвичайно актуально з огляду на те, що організм сучасної людини швидко пристосовується до інфекційних та протипухлинних препаратів і не реагує на них.

Програма передбачає винаходження нових підходів до лікування на основі останніх досягнень генної та клітинної інженерії. Пріоритетним завданням є створення генотерапевтичних препаратів для лікування цукрового діабету 1 типу та терапії ішемічного враження нирок.

За умови успішного виконання Програми вдасться усунути залежність України від імпортних ліків і забезпечити входження держави у якості виробника на світовий фармацевтичний ринок. У перспективі це дозволить збільшити валютні надходження за рахунок експорту медичних препаратів і створити нові робочі місця у високотехнологічних галузях виробництва.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Похожие материалы