ГоловКРУ: Україна втратила 40 млн грн на закупівлі ліків через посередників

Головне контрольно-ревізійне управління України виявило факти неефективного використання державних коштів у Міністерстві охорони здоров’я під час закупівлі лікарських препаратів та медичного обладнання у 2008-2009 роках.

Головне контрольно-ревізійне управління України виявило факти неефективного використання державних коштів у Міністерстві охорони здоров’я під час закупівлі лікарських препаратів та медичного обладнання у 2008-2009 роках.

Зокрема, лише 12% товарів та послуг купували у вітчизняного товаровиробника. Водночас 62% цих закупівель здійснено через посередників.

ГоловКРУ під час перевірки встановило, що лікарські засоби та вироби медичного призначення іноземного виробництва Міністерство охорони здоров’я закуповувало винятково через посередників. Внаслідок цього додаткові витрати державного бюджету становлять 41,4 млн грн.

Так, ТОВ «Три-Центральний аптечний склад» протягом 2008-2009 років поставило Міністерству охорони здоров’я препарати виробництва Бельгії та Данії на загальну суму 125,4 млн грн, а закупило їх у компанії Eurostate corporationlimited (Великобританія) за ціною, на 9,5 млн грн нижчою.

У 2008-2009 роках ТОВ «Інтерфарм» поставило Міністерству охорони здоров’я імунобіологічні препарати виробництва Франції, які, в свою чергу, придбало у компанії OLDEN GROUP LLC (США) на 2,5 млн грн.

Яскравим прикладом «економного» витрачання бюджетних коштів МОЗу є придбання у 2008 році протитуберкульозних препаратів виробництва НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» (Київ) у посередника ТОВ «Сумська аптечна компанія» (Суми) з переплатою 0,7 млн грн бюджетних коштів.

Окрім того, за результатами порівняння цін придбання виробів медичного призначення з цінами іноземних виробників установлено, що їхня вартість зростала щонайменше вдвічі. Основний дохід від цих операцій залишався у іноземних посередників в офшорних зонах.

Скажімо, протитуберкульозний препарат Капреоміцин, виробництва Індії, Міністерство охорони здоров’я закупило у ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» за ціною 163,99 грн за флакон на загальну суму 7,8 млн грн, тоді як, за інформацією Міністерства закордонних справ, ціна виробника-нерезидента за одиницю цього препарату становила лише 40,81 грн. Таким чином, для України цей препарат було продано з націнкою 400%.

Наразі матеріали ревізії передано до Генеральної прокуратури України.

Джерело: www.dkrs.gov.ua

Похожие материалы