Держлікінспекція просить СБУ покарати шахраїв, які продають побутові прилади як медичні

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів України звернулася до Генеральної прокуратури та Служби безпеки України з проханням вжити невідкладних заходів з метою покарання шахраїв, які продають населенню звичайні побутові прилади в якості...

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів України звернулася до Генеральної прокуратури та Служби безпеки України з проханням вжити невідкладних заходів з метою покарання шахраїв, які продають населенню звичайні побутові прилади в якості медичних.

Як повідомляє прес-служба Держлікінспекції, з середини травня і по теперішній час надійшла велика кількість звернень громадян зі скаргами на продавців різноманітних побутових приладів, що їх рекламують нібито як зареєстровані медичні прилади. Їх розглядають в якості медичних приладів, які начебто мають унікальні за своєю надзвичайною ефективністю лікувальні властивості. Перевірка довела, що ці прилади не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні. Тобто, вони є не медичними виробами, а лише побутовими електричними.

«У компетенції Держлікінспекції є виключно легальний обіг: реєстрація та контроль якості медичних виробів та медичної техніки. Отже, ми можемо констатувати, що ці прилади не є медичними виробами, та направити усі скарги до правоохоронних відомств та Держспоживстандарту. Тому Держлікінспекція була змушена звернутися за допомогою до силових структур з проханням уберегти громадян від спритних ділків», − повідомляє прес-служба.

Чисельні скаржники повідомляють, що їм продавали різні побутові прилади – пояси, масажери – як медичні прилади, що лікують ті чи інші захворювання. Шахрайська схема не відрізняється різноманітністю: спочатку побутовий прилад – чи то масажер, чи то електрична грілка – продають як лікувальний прилад. Згодом, коли дія приладу не приносить покращення здоров’я, а інколи навіть погіршує здоров’я, покупець звертається до продавця, намагаючись повернути кошти.

Гроші при цьому людині ніколи не повертають, також порушуючи при цьому законодавство. Замість цього часто людину намагаються запевнити, що виріб не подіяв, тому що, наприклад, для цього треба докупити додатково ще якісь пігулки або ще один прилад. Хворих залякують тим, що їхнє здоров’я нібито погіршиться, якщо вони цього не зроблять. Насправді, якщо хтось і постраждає, то тільки гаманець довірливої людини. На жаль, оману часто важко виявити недосвідченій людині, адже шахраї вряди-годи видають себе за лікарів, а фірми-одноденки, які зникають та з’являються щодня, – за медичні центри, навіть державні.

Зі скаргами на те, що вони потрапили на гачок шахраїв, звернулися вже багато громадян з усіх регіонів нашої країни: Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської областей, АР Крим та міста Київ.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы