Навчальні заклади системи охорони здоров'я піддалися рейдерській атаці

Вибори ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти піддалися рейдерському захопленню приміщення закладу з застосуванням сили з боку судових виконавців.

Вибори ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти піддалися рейдерському захопленню приміщення закладу з застосуванням сили з боку судових виконавців.

Рейдерську атаку пов’язують із закінченням п'ятирічного контракту перебування на посаді ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти О. Хвисюка. Претендентами на цю посаду були О. Сердюк та О. Хвисюк. Після розгляду документів номінантів комісія МОЗ України визнала їх такими, що вимагають проведення додаткового конкурсу, задля чого колектив закладу і зібрався на засідання.

«Разом з тим, одним з місцевих судів Харкова у терміновому порядку з надуманих причин було порушено справу, якою навчальному закладу було заборонено проведення конкурсу на заміщення вакантної посади ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти. Більше того, терміново було прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження, яке і стало сигналом до силових дій на адресу учасників постійно діючої комісії з питань конкурсного відбору, засідання якої відбувалося в академії. До зали, де знаходились поважні науковці увірвались військові у камуфляжній формі з погрозами припинити вибори ректора», − говориться у повідомленні прес-служби МОЗ.

У міністерстві переконані, що так звана «оперативність» судових органів та їх виконавців, яка спрямована на «боротьбу з науковцями» засвідчує зацікавленість окремих учасників скандального процесу та вмотивованість прийнятого судового рішення.

В свою чергу, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України Микола Банчук піддав жорсткій критиці втягування навчальних закладів, підпорядкованих міністерству, до скандальних судових процесів, які шкодять незалежному процесу призначення керівників вузів. «В цій історії має бути поставлена крапка, дана правова та моральна оцінка, адже до сьогодні в Україні призначення ректорів відбувалися прозоро, шляхом незалежного голосування колективу. Якщо цей прецедент не буде засуджений, це означатиме, що на демократичних процесах вибору керівництва вузів буде поставлена крапка, а призначатимуться вони за рішеннями кишенькових судів», – наголосив пан Банчук.

Незважаючи на тиск з боку судових виконавців, колектив закладу провів голосування і обрав ректора вузу. Крім того, колектив звернувся до Міністра охорони здоров'я України В. Князевич, прем'єр-міністра України Ю. Тимошенко, Президента України В. Ющенка з проханням захистити демократію у вищій медичній школі. Начальник Юридичного управління МОЗ України Владислава Бронова наголосила, що Міністерство охорони здоров'я України оскаржуватиме ці дії у встановленому законом порядку.


Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы