Аптеки: сформований бренд чи реальність?

Аптеки: сформований бренд чи реальність?

Боротьба з конкуренцією на ринку фармацевтичних товарів призвела до необхідності створення дієвого брендового обличчя аптек, яке насправді, як засвідчує практика, не відповідає реальності.

Світлана Тартасюк, Газета «Голос України»

Мережа «Аптека низьких цін» набула популярності завдяки гучному гаслу щодо оптимальної плати за продукцію. Сучасні маркетингові технології ефективно працюють над найдрібнішими елементами формування бренда, починаючи від кольору і закінчуючи назвою закладу. З метою залучення якомога більшої кількості споживачів обираються назви на зразок «Аптека низьких цін», «Аптека приємних цін» тощо. Не дивно, що в мешканців міста на підсвідомому рівні формується образ аптеки, де можна за вигідними цінами придбати необхідні медикаменти.

Однак, зважаючи на порівняння вартості лікарських засобів у різних фармацевтичних закладах, «Аптека низьких цін» не може претендувати на першість у реалізації дешевих ліків. Як правило, ціни там аналогічні вартості ліків в інших аптеках або навіть вищі. Зокрема, Кордарон 200 мг 30 таблеток, антиаритмічний препарат ІІІ класу для хворих на серцево-судинні захворювання, тут можна придбати за 215,90 грн. За наявності дисконтної картки ціна становитиме 214,82 грн. В аптеках «Космо» він коштує 215,65 грн (за наявності картки — 203,05 грн), «Доброго дня» — 210,11 грн, «Вітамін» — 210 грн, а в аптеках мережі «Бажаємо здоров’я» вартість таблеток становить 206,95 грн. Схожа ситуація із спазмолітичним засобом Но-шпа 80 мг 24 таблетки. Його ціна в «Аптеці низьких цін» становить 54,62 грн (з урахуванням дисконтної картки), тоді як у мережі «Вітамін» ліки можна придбати за 50,49 грн, «Доброго дня» — за 50 грн, а в «Бажаємо здоров’я» — за 47 грн. Для хворих на цукровий діабет, які не можуть жити без Діабетону, у разі відвідання «Аптеки низьких цін» знадобиться 108,12 грн, а «Бажаємо здоров’я» достатньо 97,95 грн. Якщо вартість Лазолвану 20 таблеток там становить 64,55 грн, то в аптеці «Доброго дня» ціна буде 55,68 грн. І такий перелік можна продовжувати.

Цікава ситуація щодо різниці в цінах залежно від розташування аптек однієї і тієї ж мережі. Зокрема, той-таки Кордарон в «Аптеці низьких цін» Печерського району коштував дорожче на 30 грн, ніж в аналоговому фармацевтичному закладі Оболонського району. Така тенденція характерна і для аптек інших мереж. Діяльність у сфері реалізації медикаментів є надзвичайно прибутковою справою. Тому ринок характеризується жорстокою конкуренцією між аптеками. Для заохочення покупців власники часто вказують інформацію про знижки. Проте мешканці міста скаржаться, що оголошенням «знижки до 10%» вже не вірять, адже насправді це можливий максимум, а рахують, як правило, лише 2—3%.

Найпоширенішим є крок із накручуванням ціни за можливості знижки, яка, по суті, відображає реальну вартість ліків. Зокрема, у комунальному підприємстві «Фармація» діє значна знижка на медикаменти за Карткою киянина. Однак якщо взяти для порівняння, наприклад, аптеку «Доброго дня», то в ній комплексний засіб для лікування застудних захворювань та грипу Терафлю (10 пакетиків) коштує 129,28 грн, а ціна у «Фармації» становить аж 165,95 грн і навіть за наявності знижки за Карткою киянина становитиме 136,31 грн. Попри те, що КМДА підтримує цю аптеку і прагне розширювати мережу муніципальних фармацевтичних закладів, кияни небезпідставно вважають її дорогою і радять купувати ліки в аптеці «Бажаємо здоров’я». Якщо людина може відмовитися від купівлі певних продуктів чи одягу, то заощаджувати на лікарських засобах просто неможливо, оскільки це передбачає негативні наслідки для самопочуття. Постійними споживачами лікарської продукції є люди із хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи, ті, хто має діагноз «діабет» тощо. Вони потребують довічного лікування і не можуть відмовитися від рецепта лікаря.

З огляду на девальвацію гривні стосовно долара США у лютому 2015 року та різке підвищення вартості товарів та послуг медичної сфери, споживачі змушені шукати дешевші національні аналоги імпортних ліків або обирати аптеки з оптимальнішими цінами чи певними знижками. За даними на лютий 2014 року продаж лікарських засобів українського виробництва (за власником ліцензії) становив 68,6%, тоді як зарубіжні виробники складали сегмент ринку в 31,4%. Статистика за лютий 2015 року свідчить, що попит на ліки національного виробника зріс до 75,2%, а на продукцію зарубіжного виробника знизився до 24,8%. У зв’язку з цим до першої п’ятірки лідерів 2015 року, крім фармацевтичної компанії «Фармак», приєднались такі українські виробники, як «Дарниця» та «Артеріум».

Пенсіонерка Олена Іванівна три роки тому перенесла важку операцію через набуту ваду серця. Нині страждає від таких серцево-судинних захворювань, як аритмія та гіпертонія. Жінка змушена постійно купувати Кордарон, Корвалол, Армадін, Кардіостат, Предуктал, Бетасерк, Верашпірон, Тіоцетам, Вазар, Хомвіокарин та інші препарати. Олена Іванівна розповідає, що ціна лікарського засобу, необхідного для розрідження крові, Сінкумар, який три роки тому коштував 56 грн, нині становить 189 грн. Отже, на щомісячну підтримку здоров’я киянка, як правило, витрачає половину пенсії, яка становить 1400 грн. Каже, що могла б витрачати і більше, але змушена обирати лише найнеобхідніші ліки через брак коштів. До того ж періодично виникають проблеми із придбанням деяких медикаментів через їхню відсутність в аптеках. У такому разі Олена Іванівна звертається до аптеки, яка розміщується на території клініки Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, де можна замовляти необхідні препарати. Пенсіонерка запевняє, що ціни там набагато нижчі, ніж у тій самій «Аптеці низьких цін».

Ціни на медикаменти стрімко зростають. Якщо станом на 2013 рік індекс споживчих цін на товари та послуги у сфері охорони здоров’я був 102,3, то в 2014-му він зріс до 116,5. Статистика за березень 2015-го засвідчує, що індекс фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання становить 155,5, а індекс амбулаторних послуг — 123,8.

P.S. Ціни на ліки подано станом на 3 червня 2015 року.

Похожие материалы