Відкритий лист Прем’єр-міністру України Тимошенко Ю. В.

  • Елена Прудникова
    Председатель Общественной организации "ВО "Николаевская фармацевтическая ассоциация "ФармРада"

Робоча група з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі при КМ України звернулася до Прем’єр-міністра України.

Робоча група з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі при КМ України звернулася до Прем’єр-міністра України.

Наводимо текст листа:

Шановна Юліє Володимирівно!

Суб'єкти малого підприємництва в сфері продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення вкрай стурбовані кризовою ситуацією у галузі, яка була викликана невиваженими заходами уряду при здійсненні змін у державній політиці регулювання цін та реформуванням органів державного контролю в цій сфері.

Фактично, у цій складній ситуації найбільш уразливим виявився сектор роздрібної торгівлі, представлений насамперед приватними підприємцями.

Для нас вкрай важлива стабілізація ситуації у фармацевтичній галузі, впорядкування органів державного контролю в цій сфері, запровадження дієвих механізмів регулювання цінової політики. В сфері діяльності суб'єктів малого підприємництва ніколи не йшлося про отримання надприбутків, здорова конкуренція в тому числі у ціновій політиці завжди була головною рисою приватного сектору економіки. Проте події, які відбулись у останні три місяці та їх наслідки на фоні загальної економічної кризи позбавили нас та наших працівників впевненості у майбутньому.

3 грудня 2008 року Указом Президента України №1139/2008 «Про зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 року № 827 і № 837,від 17 жовтня 2008 року № 955 та від 19 листопада 2008 року № 1022» дія відповідних постанов припинено, Міністр охорони здоров'я України Князевич В.М. своїм наказом не призупинив дію наказів про ліквідацію Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів та Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Міністерства охорони здоров'я.

Таким чином, до розгляду Конституційного подання Президента Конституційним судом у сфері державного контролю фармацевтичної галузі утворився правовий вакуум та безлад, породжений відсутністю контролю за виробництвом і реалізацією ліків, їх імпортом, а також припиненням ліцензування цієї сфери діяльності.

Такий стан справ буде сприяти подальшій ліквідації суб'єктів малого підприємництва в цій галузі у зв'язку із неможливістю отримати ліцензію та вивільненню фахівців, росту дефіциту на життєво необхідні ліки, розповсюдженню фальсифікованих та неякісних ліків.
На підставі викладеного, просимо Вас спонукати Міністра охорони здоров'я України Князевича В.М. у відповідності до Указу Президента України №1139/2008 призупинити ліквідацію Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів та Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Міністерства охорони здоров'я та відновити їх діяльність. До розгляду Конституційного подання Президента України Конституційним судом (відновлення чинності регуляторних актів, які були відмінені постановами №№827,837,955, 1022, або залишення в силі останніх) припинити видання інших регуляторних актів у цій сфері без громадського обговорення та вивчення думки громадських організацій щодо їх впливу на ситуацію у регіонах країни.

Також викликає стурбованість призначення на керівні посади органів державного контролю у сфері фармацевтичної діяльності посадових осіб, які за свої фахом (як правило лікарі) не можуть в достатній мірі якісно та ефективно впливати на процеси, що відбуваються в сфері виробництва та обігу лікарських засобів, контролювати ці процеси.

Вважаємо за доцільне введення відповідних кваліфікаційних вимог для зайняття посад Головного державного інспектору України та його заступників, начальників теріторіальних інспекцій, а саме, наявність вищої освіти за фахом фармацевтії. Спеціальна вища освіта є обов'язковим крітерієм для завідуючого аптекою, чому тоді контроль за галуззю її не потребує?!

З метою подолання кризових явищ в ціноутворенні, пропонуємо переглянути постанову КМУ від 17 жовтня 2008 р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

На сьогодні відповідно до наказу МОЗ України №569 від 25.11.2004 року діє обов'язковий асортимент лікарських засобів для аптек. На відміну від Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.03.2006 р. №400 та Переліку вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 03.12.2001 р. №480/294, обов'язковий асортимент більш чіткий та конкретизований. Фактично аптека має право функціонувати, здійснюючи реалізацію лише асортименту, передбаченого наказом МОЗ №569. Тому саме вказаний перелік слід вважати найбільш необхідним для населення.

Пропонуємо на перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, передбачених асортиментом, затвердженим наказом МОЗ України від 25.11.2004 р. №569 для оптових підприємств, – граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) встановити не вище, ніж 10 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище, ніж 20 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок. Сукупний розмір граничних постачальницько-збутових та роздрібних надбавок не повинен перевищувати 30% оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок..

Стосовно Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (постанова №400 від 29.03.2006р.) та Переліку вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни, які підлягають державному регулюванню (наказ №480/294 від 03.12.2001р.), спираючись на практику інших країн СНД, пропонуємо регулювати шляхом збільшення відсотка державних закупівель, що істотно зменшить ціну вказаних препаратів при їх реалізації в роздрібній комерційній мережі.

З метою поліпшення діяльності органів державного контролю в сфері ціноутворення та якості лікарських засобів, пропонуємо посилення громадського контролю та його співпрацю із вказаними органами з цих питань. Задля цього, на базі регіональних фармацевтичних асоціацій ми готові створити відповідні комісії.

Детальну аргументацію вказаних пропозицій та стан справ у сфері реалізації лікарських засобів в регіонах країни, ми готові надати за Вашим рішенням щодо зустрічі з представниками торгово-роздрібної мережі фармацевтичної галузі та відповідного діалогу.

З повагою, від імені фармацевтичної громадськості України,
робочої групи з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі
при Кабінеті Міністрів України Пруднікова О.Є.

Джерело: farmrada.blogspot.com

Похожие материалы