Оновлений склад Колегії МОЗ України ставить перед собою великі завдання

7 березня у міністерстві охорони здоров'я відбулось організаційне засідання Колегії МОЗ України, в якій взяли участь народні депутати України, представники Академії медичних наук, державних комітетів, міністерства соціальної політики та праці, міні..

7 березня у міністерстві охорони здоров'я відбулось організаційне засідання Колегії МОЗ України, в якій взяли участь народні депутати України, представники Академії медичних наук, державних комітетів, міністерства соціальної політики та праці, міністерства сім'ї, молоді та спорту, КРУ, прикордонних військ, урядовці Автономної республіки Крим.

Головним стратегічним завданням оновленої колегії стане робота над реформуванням медичної галузі в багатьох напрямках. Зокрема, міністр охорони здоров'я Василь Князевич, виступаючи перед високоповажними гостями, відзначив, що затверджені Урядом 5 напрямків розвитку охорони здоров'я мають нарешті зрушити з місця багато різних серйозних проблем, а не залишитись формальними чиновницькими лозунгами. "Я сподіваюсь на ваше розуміння і підтримку", – звернувся Василь Князевич до учасників засідання, додавши, – "Колегія міністерства буде тим органом, який без перебільшення впливатиме на всі процеси в державі, що стосуються охорони здоров'я". Процес розвитку вітчизняної медичної галузі до рівня європейської моделі є процесом політично та фінансово складним, вважає міністр, а тому потребує спільних дій різних державних органів влади.

Крім неодноразово презентованих напрямків діяльності міністерства, як то запровадження страхової медицини, створення спеціалізованих центрів, університетських клінік тощо, розвитку первинної допомоги, міністр зупинився на проблемах якості життя українців. За його словами, санітарно-епідеміологічна служба повинна отримати більш широкі повноваження та більш потужні інспекторські функції, починаючи від митниці до прилавку магазина.

Багато проблем потрібно вирішити і у фармацевтичній галузі, яка останні роки фактично була неконтрольованою державою. "Не можуть у нас бути ліки дорожчі, ніж в Америці. Я буду зустрічатись ще з фармацевтами, з бізнес-елітою. Революцій не буде, але потрібно створити цивілізовані правила гри", – відзначив міністр.

Крім іншого, Василь Князевич нагадав про проблему стандартизації української медицини. Коли міністерство охорони здоров'я стандартизує всі види медичної допомоги, діагностики тощо, лише тоді можна правильно проводити розрахунки, закупівлі і фінансувати галузі, – вважає міністр.

Вже найближчим часом міністерство планує перейти на адресну грошову плату за інсулін та жорстко поставити питання боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом. "Ці хвороби не є проблемою медиків. Це проблема суспільна, і вирішувати її потрібно на загальнодержавному рівні", – наголосив Князевич.

На останок профільний міністр згадав про підготовку країни до "Євро-2012". Головним завданням в цьому напрямку є, в першу чергу, перехід вітчизняної медицини на євростандарти.

Засідання Колегії стануть регулярними і відбуватимуться раз на місяць, згідно з тематичним календарним планом.

Прес-служба МОЗ України