Віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко ознайомився з роботою Держлікслужби України

25 грудня 2013 року Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Іванович Грищенко відвідав Державну службу України з лікарських засобів. В ході заходу урядовець ознайомився з роботою Держлікслужби України, а також взяв участь в спільній нараді з керівниками...

25 грудня 2013 року Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Іванович Грищенко відвідав Державну службу України з лікарських засобів. В ході заходу урядовець ознайомився з роботою Держлікслужби України, а також взяв участь в спільній нараді з керівниками найбільших аптечних мереж України.

Голова Держлікслужби України О. Соловйов проінформував про підсумки роботи у 2013 році. Він зазначив, що фахівці Державної служби України з лікарських засобів продовжили роботу з гармонізації регуляторного поля обігу лікарських засобів та медичних виробів із законодавством Європейського Союзу.

Голова Держлікслужби зауважив, що значна увага приділяється надійності діючої державної системи контролю якості лікарських засобів. Він продемонстрував в режимі он-лайн роботу Єдиної автоматизованої інформаційної системи «Лабораторний комплекс контролю якості лікарських засобів і медичної продукції». Дана система дозволяє відстежити проходження усіх етапів контролю тих препаратів, які заходять на ринок, по всій території України.

Під час спільної наради з керівниками найбільших аптечних мереж України за участі Віце-прем’єр-міністра України К.І. Грищенка було обговорено питання створення рівних конкурентних умов для аптечних закладів різних організаційно-правових форм власності, підвищення якості надання фармацевтичної допомоги і адекватної потребам фармагалузі навчання провізорів та фармацевтів.

Віце-прем’єр-міністр України підкреслив, що сьогодні на перше місце виступає підвищення якості надання фармацевтичної послуги. «Слід пам’ятати, що аптека – це не тільки заклад торгівлі. У розвинених країнах на сьогодні в аптечній практиці змістився акцент від орієнтації виключно на забезпечення ліками в бік надання фармацевтичної допомоги пацієнту. Тому доступ до лікарських засобів гарантованої якості залишається пріоритетом вітчизняної фармацевтичної галузі. Відтак, наступним очікуванням у досягненні цієї мети є впровадженні стандартів ЄС у роздрібній ланці, зокрема, впровадження так званої належної аптечної практики в Україні» – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

В ході наради також обговорювалися питаннязбільшення цінової та фізичної доступності лікарських засобів (за рахунок збільшення кількості аптек в сільській місцевості, поширення пілотного проекту з регулювання цін на інші видів ліків, збільшення кількості аптек, що продають знеболюючі), подальше посилення боротьби з фальсифікованими лікарськими засобами.

Похожие материалы