МОЗ підтримало ініціативу Держлікслужби щодо впровадження GPP

Ініціатива Державної служби України з лікарських засобів щодо впровадження в Україні Належної аптечної практики саме на базі спільної Настанови Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міжнародної фармацевтичної федерації "Належна аптечна практи..

Ініціатива Державної служби України з лікарських засобів щодо впровадження в Україні Належної аптечної практики саме на базі спільної Настанови Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міжнародної фармацевтичної федерації "Належна аптечна практика: Стандарти якості аптечних послуг" підтримана на нараді за результатами громадського обговорення проекту наказу МОЗ України "Про затвердження Настанови "Лікарські засоби. Належна аптечна практика" в Міністерстві охорони здоров’я України.

Минулого року фахівці Держлікслужби наголосили на необхідності запровадження Належної аптечної практики в Україні саме на базі Спільних рекомендацій МФФ/ВООЗ щодо належної аптечної практики, опублікувавши оригінальний текст та переклад на своїй веб-сторінці.

Восени 2012 року Держлікслужбою було проведено «круглий стіл» за участі експерта Європейського директорату з контролю якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи О. Грінцової, представників роздрібної ланки фармацевтичного сектору, аптечних асоціацій, на якому було обговорено питання впровадження в Україні вимог належної аптечної практики. Учасники заходу підкреслили, що сьогодні у вітчизняне законодавство вже імплементовано вимоги Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP) та належної практики дистриб’юції (Good Distribution Practice — GDP).

Таким чином, у Держлікслужбі переконані, що впровадження Належної аптечної практики стане логічним продовженням стратегічного напряму подальшого впровадження в Україні належних практик з виробництва, імпорту, дистрибуції та реалізації, фармаконагляду, які є гарантом забезпечення якості ліків на всіх етапах, від їх виробництва до застосування.

Нагадаємо, що спільна Настанова, прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Міжнародною фармацевтичною організацією, дає визначення GPP, як аптечної практики, що відповідає потребам людей, які користуються послугами фармацевтів, в наданні оптимальної допомоги, заснованої на принципах доказової медицини.

Вперше документ, який став базою для розробки національних стандартів Належної аптечної практики, був розроблений Міжнародною фармацевтичною федерацією і прийнятий на консультативній нараді в Токіо в 1993 році, оновлений в 1997 році, а в 2011 році знову був оновлений з урахуванням постійних змін, що відбуваються на фармацевтичному ринку з урахуванням консультацій із 120 національними членами МФФ.

ВООЗ і МФФ акцентують, що настанова GPP призначена для використання національними професійними аптечними асоціаціями, спільно з національними агенціями та іншими органами, відповідальними за укладання відповідних нормативно-правових актів. Вона сама по собі не встановлює національних стандартів, а надає рекомендації щодо конкретних ролей, функцій і дій, які сприяють виконанню місії аптечної практики в новому тисячолітті.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы