Раїса Богатирьова: В Україні не буде проблем з імпортними ліками

З 1 березня по 1 грудня 2013 року буде діяти заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну, який запобігатиме виникненню перешкод для ввезення імпортних ліків в Україну і не дасть підстав для підвищення цін на..

З 1 березня по 1 грудня 2013 року буде діяти заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну, який запобігатиме виникненню перешкод для ввезення імпортних ліків в Україну і не дасть підстав для підвищення цін на них. Про це під час "гарячої лінії" з читачами видання "Комсомольська правда в Україні" заявила Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

"Сьогодні уряд ухвалив рішення про те, що з 1 березня 2013 року буде діяти заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну. Тому ми не очікуємо підвищення цін та будь-яких перешкод при перетині кордону імпортних ліків", – сказала вона, додавши, що такий принцип буде діяти до 1 грудня нинішнього року.

"Одночасно ми будемо працювати над тим, щоб умови отримання ліцензій на імпорт були прозорі і заздалегідь відомі учасникам фармацевтичного ринку. Для того, аби учасники ринку могли заздалегідь провести всі необхідні процедури для отримання доступу на ринок України. Всі процедури, які держава буде пропонувати пройти імпортерам перед затвердженням, будуть обговорені з громадськістю, і, я думаю, що потрясінь на ринку фармацевтичних препаратів не буде", – резюмувала Раїса Богатирьова.

Не буде в Україні проблем і з ліками, необхідними, зокрема, дітям з рідкісними захворюваннями. Голова МОЗ заявила, що держава забезпечила стовідсоткове фінансування лікування рідкісних захворювань у дітей в 2013 році. "У цьому році на забезпечення медикаментозного лікування рідкісних форм захворювань, які зустрічаються у новонароджених дітей, держава виділила стовідсоткове фінансування", – повідомила Міністр охорони здоров'я.

"У нас є графік проведення тендерних закупівель, і в цьому році ми їх почали як ніколи рано, для того, щоб протягом року не було проблем із забезпеченням цих діток медикаментами", – додала вона.

Раїса Богатирьова також зазначила, що держава стикається з несподіваними проблемами при просуванні проектів, покликаних забезпечити доступ до ліків людям з невеликим достатком. "Ми розробили соціальну рекламу пілотного проекту із зниження цін на ліки для лікування гіпертонічної хвороби (коли держава пішла на те, щоб застосувати принцип реімбурсації – часткової компенсації вартості медичних препаратів). Це робилося з метою збільшення кількості людей, які прийдуть до лікаря, отримають рекомендацію, куплять медичний препарат, а держава відшкодує їм частину вартості ліків. Але нам з великими перешкодами вдалося цю рекламу розмістити", – сказала Міністр.

У той же час, Раїса Богатирьова зауважила, що даний проект продовжений і в нинішньому році: "Держава виділила ще 191 млн грн. для часткового відшкодування громадянам вартості препаратів для лікування гіпертонічної хвороби", – повідомила вона.

Прес-служба МОЗ України

Похожие материалы