Правоохоронці закрили канал контрабанди препаратів від COVID-19 в Україну

Правоохоронці закрили канал контрабанди препаратів від COVID-19 в Україну

СБУ закрила канал контрабандного ввозу в Україну незареєстрованих препаратів для терапії коронавірусу, походження і якість яких невідома. контрафакт реалізовували через інтернет та аптеки.

19 квітня цього року Державна служба України повідомила про успішне завершення операції із знешкодження організованої злочинної групи, яка постачала контрабандним шляхом на український фармацевтичний ринок медикаменти невідомого походження та якості, у тому числі препарати, що впливають на згортання крові і використовуються для пацієнтів з COVID-19.

В Україну контрабанда доправлялась літаками з однієї з країн Південно-Східної Азії. Транспортували та зберігали ліки без дотримання температурних і санітарних вимог.

Попередні висновки фахівців Держлікслужби свідчать про те, що вилучені медичні препарати можуть нести потенційну загрозу життю та здоров’ю населення.

Оперативники СБУ встановили, що ділки також поставляли в Україну медичні препарати онкологічної та репродуктивної групи. Реалізовували контрафакт через інтернет-мережу і низку аптечних закладів, що працювали без ліцензії.

В ході обшуків, проведених правоохоронцями в Києві та області, вилучено:

  • 4,2 тисячі упаковок, незареєстрованих в Україні медичних препаратів, на загальну суму майже 6,5 млн грн;
  • 66,2 тисячі дол. США та 65 тисяч гривень готівкою;
  • банківські картки, які використовувались для розрахунку за медичні препарати;
  • комп’ютерну техніку та інші матеріали із доказами протиправної діяльності.

Заходи проводились Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України спільно з Головним управлінням Державної фіскальної служби України у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури за участі спеціалістів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Держлікслужба просить взяти до уваги зазначену інформацію та повідомляти правоохоронні органи та Держлікслужбу ([email protected]), у разі виявлення фактів продажу вказаних несертифікованих лікарських засобів.

Фізичні та/або юридичні особи також можуть подати повідомлення стосовно якості/підозри щодо фальсифікації лікарського засобу за посиланням.

Інформація щодо виданих територіальними органами Держлікслужби висновків про якість ввезених лікарських засобів та висновків про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів, знаходиться за посиланням (посилання).

Про лікарські засоби, що зареєстровані в Україні і входять до Державного реєстру лікарських засобів та інструкції для медичного застосування до них, можна дізнатися за посиланням (посилання).

Похожие материалы