Хто відповідає за те, які ліки отримає пацієнт: аптека чи поштовий оператор?

Хто відповідає за те, які ліки отримає пацієнт: аптека чи поштовий оператор?

МОЗ, Держлікслужба та представники аптечного бізнесу провели спільну нараду, в ході якої обговорили актуальні питання та проблеми, пов'язані з інтрнет-торгівлею ліками в Україні.

Всі питання обігу ЛЗ при дистанційній торгівлі мають бути під пильним контролем Держлікслужби, незалежно від того, ким здійснюється доставка ліків: аптекою чи із залученням поштових операторів, заявив директор ГС «АПАУ» Володимир Руденко на спільній нараді стосовно обговорення змін до Ліцензійних умов. Нарада пройшла 17 лютого під головуванням заступника міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігоря Іващенка за участю голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Романа Ісаєнка та його першого заступника Владислава Цілини.

У ході наради обговорювалися робочі питання щодо дистанційної доставки лікарських засобів та напрацювання пропозицій до проєкту змін Ліцензійних умов, яких виявилося чимало. Необхідно врегулювати діяльність МІСів, вимог до офіційних сайтів аптек, а також передбачити територіальне обмеження аптечних закладів на таку діяльність як електронна торгівля, вважає Володимир Руденко. Проте на першому місці має стояти питання відповідальності за результат, який отримує людина, що скористалася послугою доставки лікарських засобів.

«Регулювання процесу е-торгівлі лікарськими засобами повинно бути жорстким. І паралельно з напрацюванням змін до Ліцензійних умов необхідно розробляти й Типову форму договору про здійснення доставки лікзасобів кінцевому споживачу. Тому що це два синхронних процеси і вони мають бути затверджені єдиним нормативно-правовим актом», – наголосив Володимир Руденко.

За результатами наради Держлікслужба отримала доручення найближчим часом доопрацювати проект змін до Ліцензійних умов і Типової форми договору про здійснення доставки лікзасобів кінцевому споживачу та оприлюднити його для громадського обговорення.

Похожие материалы