Європейська Бізнес Асоціація: Затримки із затвердженням клінічних досліджень не сприяють розвитку сфери

Європейська Бізнес Асоціація: Затримки із затвердженням клінічних досліджень не сприяють розвитку сфери

Затримки відбиваються і на іміджі України. Якщо дослідження зривається, вочевидь, спонсор, який мав інвестувати в нього кошти, не позначить Україну в переліку «надійних» для подальших інвестицій.

Якщо затвердження проекту клінічного дослідження затримується, виникає ризик повного зриву запланованого проекту. Звісно, у разі зриву, отримаємо і розчарування пацієнтів, і втрачені шанси на отримання лікування, і неотримані безкоштовні препарати, які могли допомогти побороти важковиліковну хворобу багатьом пацієнтам, і неотримане пацієнтами безкоштовне медичне обстеження і догляд. Тобто перелік негативних наслідків доволі довгий.

Затримки відбиваються і на іміджі України. Якщо дослідження зривається, вочевидь, спонсор, який мав інвестувати в нього кошти, не позначить нашу країну в переліку «надійних» для подальших інвестицій.

Наразі повного зриву поки що вдавалося уникати. Проте числа говорять самі за себе. Затримки із затвердженнями в середньому від 10 до 25 днів є занадто частими. Це бар’єр для розвитку сфери. Тому Європейська Бізнес Асоціація просить особливої уваги МОЗ до цього питання.

Після того як від ДЕЦ отримані позитивні рекомендації щодо затвердження клінічних досліджень, відповідні накази МОЗ мають публікуватись упродовж 5 днів. Такий термін встановлений у законодавстві. На жаль, недотримання терміну вже давно має системний характер. Тому на практиці компанії, що проводять клінічні дослідження в Україні, вимушені закладати більше часу для організації проекту в Україні саме на останній етап – отримання затвердження від МОЗ.

Звичайно, це не сприяє залученню проектів клінічних досліджень в Україну і розвитку цієї сфери. Навпаки, іноземні спонсори, яким повідомляють про проблему, у подальшому відмовляються від України як платформи для проведення досліджень. Тобто спочатку компанії витрачають доволі багато часу на залучення певного спонсора, «рекламуючи» нашу країну як надійного партнера, що має потужний науковий медичний потенціал. Адже це відповідає дійсності. Але потім компанії майже повністю втрачають шанс на залучення того ж спонсора вдруге для фінансування наступного проекту з клінічних досліджень в Україні. А відбувається це по суті через те, що недотримання законодавчо встановленого терміну затвердження досліджень перевищує всі можливі очікування. Отже, втрачають можливості лікування і пацієнти України.

Як відомо, останнім часом сфера клінічних випробувань почала звучати в ЗМІ в позитивному контексті дещо частіше. Цим ми завдячуємо, найперше, профільному державному органу, більшому розумінню такої необхідності саме з боку його очільників. Нарешті ми чуємо позитивні висловлювання про те, що сфера варта уваги і є цінністю для держави не лише від професійної медичної спільноти. Проте варто пам’ятати, що компанії здебільшого самотужки досягають результатів щодо залучення інвестицій у сферу клінічних досліджень в Україні. Шкода, коли їхні зусилля щодо підтримки сфери стають марними. Адже результат або вельми нестабільний, або повністю зіпсований через об’єктивні реалії – зокрема, затримки із затвердженням проектів. Отже, подальше посилення потенціалу сфери поки що під питанням.

Похожие материалы