ГПУ порушила 66 кримінальних справ щодо злочинів у охороні здоров'я

Генеральна прокуратура України виявила численні факти порушень конституційних прав громадян на отримання безоплатної медичної допомоги у медичних установах державної та комунальної форми власності, неефективного використання бюджетних коштів та майна у...

Генеральна прокуратура України виявила численні факти порушень конституційних прав громадян на отримання безоплатної медичної допомоги у медичних установах державної та комунальної форми власності, неефективного використання бюджетних коштів та майна у цій сфері, вимагання лікарями від пацієнтів коштів за лікування тощо.

З огляду на обмеженість фінансових ресурсів держави, особливої гостроти набуває питання ефективного використання виділених бюджетних коштів та своєчасного забезпечення населення життєво важливими лікарськими засобами.

Так, за результатами перевірки, проведеної Генеральною прокуратурою України з урахуванням матеріалів міжнародного аудиту, встановлено, що одне із комерційних товариств м. Києва у лютому 2009 р. уклало з МОЗ України договір про поставку вакцини французького виробництва на суму понад 100 млн грн.

З метою заволодіння бюджетними коштами посадові особи товариства надали до митних органів недостовірні документи, у яких на 50 млн грн завищили ціну закупівлі медпрепаратів.

За цим фактом Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 КК України, проведення досудового слідства у якій доручено слідчим МВС України.

Крім того, МОЗ України на виконання протесту заступника Генерального прокурора скасовано незаконні положення наказу МОЗ України, якими доручалося контролювати використання у регіонах препаратів для замісної підтримуючої терапії Українському медичному моніторинговому центру з алкоголю та наркотиків, що не уповноважений здійснювати такий контроль.

Кримінальні справи стосовно медичних працівників за фактами вимагання ними коштів за надання медичної допомоги інвалідам порушували прокурори у Кіровоградській, Одеській та інших областях. Зокрема, перевіркою у м. Кіровоград виявлено факт складання посадовими особами обласної лікарні фіктивних дефектних актів та внесення завідомо не правдивих даних у договори щодо проведення ремонту дороговартісного високотехнологічного медичного обладнання на суму 124 тис. грн. За цим фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України. Досудове слідство триває.

За протестами прокуратури Сумської області управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації скасовано п'ятьнезаконних рішень про визначення пов'язаних осіб переможцями торгів на харчування у лікарнях на загальну суму близько 1 млн грн.

За втручанням прокурорів усунуто низку порушень вимог законодавства щодо безоплатності надання медичної допомоги, поновлено гарантовані права громадян, що потребують соціального захисту на медичне забезпечення та санаторно-курортне лікування за рахунок держави та фондів соціального страхування.

Підпорядкованими прокурорами у першому півріччі за результатами перевірок додержання законів щодо охорони здоров'я порушено 66 кримінальних справ, з яких 41 направлено до суду, внесено понад 2 тис. документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 1,5 тис. посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також – 466 органів контролю.

Враховуючи гостроту проблем галузі та необхідність вжиття додаткових заходів до захисту гарантованого Конституцією права громадян на медичне забезпечення, Генеральною прокуратурою України заплановано проведення перевірок дотримання Основ законодавства України про охорону здоров'я органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, закладами охорони здоров'я. Особливу увагу звертатимуть на забезпечення державних гарантій прав громадян та цільове використання бюджетних коштів.

Джерело: www.gp.gov.ua

Похожие материалы