Розслідування Der Spiegel: Західні фармаконцерни Bayer, Schering та Sanofi замовляли тестування медикаментів у Західній Німеччині

Близько 50 тисяч пацієнтів у колишній НДР стали об'єктами тестувань медикаментів, які проводились на замовлення західних фармаконцернів. Експерименти ставились і на недоношених немовлятах, повідомляє видання Der Spiegel.

Близько 50 тисяч пацієнтів у колишній НДР стали об'єктами тестувань медикаментів, які проводились на замовлення західних фармаконцернів. Експерименти ставились і на недоношених немовлятах, повідомляє видання Der Spiegel.

До падіння Берлінського муру в 1989 році в тодішній НДР (Західна Німеччина) близько 50 клінік проводили тестування препаратів для лікування ракових та серцево-судинних захворювань на понад 50 тисячах пацієнтів – часто без їхнього відома. Про це в неділю, 12 травня, повідомив журнал Der Spiegel із посиланням на до останнього часу невідомі досьє міністерств охорони здоров'я та держбезпеки НДР (Штазі), а також Інституту фармакології.

Загалом західні фармакологічні концерни, серед яких фігурують передусім західнонімецькі, швейцарські та американські компанії, замовили в НДР тестування понад 600 медикаментів. Багато експериментів довелося припинити після випадків смерті пацієнтів, пише видання.

Випробування медикаментів на людях

У цих документах, зокрема, задокументована низка смертей пацієнтів із Східного Берліна і Магдебурга після вживання тестових препаратів. Der Spiegel повідомляє також про те, що в берлінській клініці Charitе на 30 недоношених немовлятах випробовували допінговий препарат еритропоетин.

А на замовлення всесвітньовідомого фармакологічного концерту Bayer проводилося тестування німодипіну – препарату, котрий використовується для покращення мозкового кровообігу, пише видання. Його випробовували на алкоголіках, котрі перебували в стані білої гарячки, тобто не могли надати дозвіл на проведення експериментів.

Ціна дослідів

За даними видання, виробники препаратів пропонували клінікам до 800 тисяч німецьких марок за тестування одного медикаменту. А керівники західноберлінської компанії Schering (яка з часом злилася з концерном Bayer) пропонували клініці Charitе за проведення випробувань шість мільйонів німецьких марок на рік, пише Der Spiegel. Як видно із протоколів перемовин, провідні лікарі клініки усвідомлювали мотиви західних концернів.

Пацієнти східнонімецьких клінік часто не знали про ризики і побічні дії тестових медикаментів. Ще у березні 1989 року компанія Hoechst (сьогодні належить до групи компаній Sanofi), за даними наведених у видання протоколах засідання, погодилася з тим, що супровідне пояснення до медикаменту "не буде видаватися пацієнтові". Згода пацієнта, як зазначено у протоколі, має документуватися підписом лікаря та одного свідка.

За тодішніми стандартами?

Der Spiegel також повідомляє, що фармакологічні концерни, які фігурували у проведенні даних експериментів, послалися на те, що події відбувалися давно. Багато з них підкреслили, що всі експерименти проводилися згідно з тодішніми стандартами і регламентувалися суворими приписами, пише видання. Передумовами для подібних практик могли послужити як значна потреба керівництва НДР у іноземній валюті, так і скандал довкола заспокійливого препарату "Контерган" у Західній Німеччині, після якого правила допуску нових медикаментів на ринок стали жорсткішими.

І досі невідомо, чи могли знати про проведення випробувань на громадянах НДР представники тодішньої західнонімецької влади. Реєстрацію препаратів, тестування яких відбувалося в НДР, західнонімецькі концерни отримували в тодішньому Федеральному відомстві з питань здоров'я. Проведені у НДР тести "не ставилися під питання", наводить Der Spiegel слова одного з тодішніх керівників відділу відомства.

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Фармацевтическая компания Bayer Schering Pharma не исключает возможность создания собственного производства лекарственных препаратов в Российской Федерации в рамках соглашений с российскими компаниями.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Российские чиновники придумали методику, как отличить российского фармацевта от нероссийского, − это важно при оказании господдержки. В итоге, большинство крупнейших игроков фармрынка российскими считаться не могут.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Новый председатель правления Bayer Марийн Деккерс намерен поднять престиж зонтичного бренда компании путем сокращения числа дочерних брендов. Первой жертвой новой политики стало название берлинской фармкомпании Schering, которая была приобретена Bayer...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    В 2010 года FDA не побило новых рекордов одобрения инновационных препаратов – только 21 новое лекарственное средство получило зеленый свет в прошлом году — это меньше, чем в 2009 и 2008 гг., когда регуляторы одобрили 25 и 24 препаратов соответственно. О..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Французская фармацевтическая компания Sanofi-Aventis, чье предложение о покупке биотехнологической корпорации Genzyme Corp стоимостью $18,5 млрд истекает во вторник, изучает возможность еще четырех поглощений на офтальмологическом рынке. Три из этих...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    По данным Международной федерации фармацевтических производителей и ассоциаций (IFPMA), на сегодня ее члены предоставили пострадавшей от землетрясения и цунами Японии помощь на общую сумму $37 млн

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    В Арбитражном суде Москвы столкнулись два мировых фармацевтических гиганта. Российское подразделение корпорации Sanofi подало в суд на израильскую Teva.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    С 2012 г. французская фармацевтическая компания Sanofi станет крупнейшей в мире по объему продаж и удержит лидерство, по крайней мере, до 2016 г.. Такой прогноз озвучили в ведущей лондонской аналитической компании EvaluatePharma Ltd.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Несмотря на вступление в силу нового закона «Об основах охраны здоровья граждан», обороты продаж фармацевтических компаний на территории России не претерпели изменений. Об этом пишет газета «Наша версия».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Инвестиционный фонд Warburg Pincus поручил банку Goldman Sachs найти покупателя на одного из крупнейших в мире производителей контактных линз, компанию Bausch & Lomb. За актив владелец Bausch & Lomb рассчитывает получить более чем 10 миллиардов...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

     Семь ведущих европейских фармпроизводителей - Bayer, AstraZeneca, Sanofi, Lundbeck, Merck, UCB и Janssen - объявили 7 февраля о запуске под эгидой Innovative Medicines Initiative (IMI) совместного глобального проекта по разработке лекарственных...