Відкритий лист-звернення до Арсенія Яценюка щодо недопущення ліквідації малого аптечного бізнесу

Громадська організація «Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада» звернулась з відкритим листом до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням зупинити знищення малого фармацевтичного бізнесу великими аптечними мережами.

Громадська організація «Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада» звернулась з відкритим листом до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням зупинити знищення малого фармацевтичного бізнесу великими аптечними мережами.

Далі наводимо повний текст звернення, копію якого передали редакції Порталу ThePharmaMedia автори Листа-звернення.


Миколаївська обласна фармацевтична асоціація «ФармРада»

Громадська організація

Шановний Арсенію Петровичу!

Просимо Вас у черговий раз почути представників малого фармацевтичного бізнесу. Фізичних осіб-підприємців, які багато років докладали зусиль для розвитку малого підприємництва у фармацевтичній сфері, знищують великі аптечні мережі. На сьогодні завдяки кадровій політиці міністра охорони здоров'я О.С. Мусія головою Державної служби України з лікарських засобів призначено представника та ідеолога великого аптечного бізнесу М.Ф. Пасічника. У попередніх зверненнях ми благали Вас заблокувати вказане призначення як таке, що веде до знищення малого бізнесу у фармацевтичній галузі. На жаль, Кабінет Міністрів України не прислухався до наших письмових вимог та не почув 03.06.2014 року голосу малих підприємців – аптекарів, мітинг яких під стінами Уряду було розігнано силами Самооборони Майдану. Прогнозовані негативні наслідки призначення М. Пасічника здійснюються вже сьогодні.

Пасічник на початку своєї діяльності у Держлікслужбі відзначився проектом змін у Ліцензійні вимоги провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Змінами передбачається, по-перше, виключити з Ліцензійних умов норму про позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії за недотримання дисципліни цін, по-друге, увести освітньо-кваліфікаційні вимоги для фізичних осіб-підприємців у якості обмеження щодо права здійснювати роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Незважаючи на те, що ФОПи не здійснюють безпосередній продаж лікарських засобів, мають відповідний штат працівників, передбачені для аптек площі, устаткування та обладнання, змінами вимагається обов'язкове отримання ФОПами освітнього рівня, передбаченого для посад завідувачів, заступників завідувачів аптеки, аптечного складу (бази).

Слід зауважити, що Ліцензійні умови не передбачають таких вимог для засновників та власників великих аптечних мереж та інших юридичних осіб, що є конкурентами ФОПів на ринку роздрібної реалізації лікарських засобів. Таким чином Пасічник проводить політику, при якій одні суб'єкти господарювання отримують переваги в порівнянні з іншими, а фармацевтичний ринок набуває статусу обмеженого доступу для входження на нього представників малого підприємництва. У разі прийняття такої норми частина аптек, що належать ФОПам, взагалі припиняє своє існування, працівники, в тому числі висококваліфіковані (ті ж самі завідувачі аптеками, їх заступники), втрачають робочі місця. Удару завдається, насамперед, по аптекам, розміщеним у селах. Саме у сільській місцевості діяльність ФОПів є найбільш активною та плідною. Ущемлення прав ФОПів, виключення норми про позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії за недотримання дисципліни цін, грають на користь великого аптечного бізнесу, який прагне отримання надприбутків у досить політично й економічно складний час.

Викликає занепокоєння підпорядкування діяльності Держлікслужби заступнику міністра охорони здоров'я Лісневській Н.О. (Наказ МОЗ України №274-к від 19.06.2014), яка не має взагалі ані медичної, ані фармацевтичної фахової освіти.

Таким чином, у фармацевтичному секторі МОЗ та Держлікслужбою застосовуються подвійні стандарти. З одного боку, ФОПи, які організовують та утримують свій малий бізнес та вирішують суто економічні проблеми його функціонування, повинні мати фахову фармацевтичну освіту. З іншого боку, власники та засновники великого фармацевтичного бізнесу не повинні мати такої фахової освіти разом із заступником міністра, якого наділено функціями контролю та керування цією галуззю!

Прикладом подвійних стандартів є звільнення Кабінетом Міністрів України з посади першого заступника голови Держлікслужби Демченко І.Б. У якості підстави вказано вимогу статті 19 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», згідно з якою у разі звільнення керівника центрального органу виконавчої влади, в тому числі центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, перші заступники та заступники відповідного керівника центрального органу виконавчої влади звільняються з посад Кабінетом Міністрів України. У той же час Кабінетом Міністрів України усупереч вимог згаданої статті не звільнено А.Д.Захараша, заступника колишнього голови Держлікслужби О.С. Соловйова. Між іншим, окремі джерела пов'язують діяльність Захараша із прикриттям корупційних схем у Держлікслужби (lustra-ua.org; skoty.info). Замість Демченко І.Б. першим заступником голови Держлікслужби призначено Алексєєву О.А., директора Асоціації «Виробники ліків України», яка захищала ТДВ «ІНТЕРХІМ» у боротьбі за відновлення зупиненого Держлікслужбою виробництва скандально відомих кодеїновмісних (алкалоїд опію) препаратів.

Арсенію Петровичу, просимо Вас негайно втрутитися в ситуацію, що склалася. Господарський Кодекс України передбачає державну підтримку малого підприємництва, сприяння його розвитку та створення необхідних умов для цього (ч. 2 ст.48). Натомість, Мусієм та Пасічником усе робиться навпаки!

В Україні натепер ФОП належить 5938 аптек (27% ринку), юридичним особам 15684 аптеки (73% ринку), якщо політика МОЗ та Держлікслужби зостануться незмінними, доля малого підприємництва на ринку лікарських засобів катастрофічно зменшиться, що безумовно призведе до погіршення конкуренції на цьому ринку і його монополізації великими аптечними мережами.

Ми, малі підприємці, сподіваємось на Ваш захист, це наша остання надія!

Голова ГО «МОФАФР» Олена Пруднікова

Похожие материалы