Україна здійснює подальшу гармонізацію державних стандартів якості лікарських засобів

25-26 березня 2014 року делегація України, у складі заступника Голови Державної служби України з лікарських засобів Захараша А.Д. та вченого секретаря ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» Товмасян Є.К., взяла участь у ..

25-26 березня 2014 року делегація України, у складі заступника Голови Державної служби України з лікарських засобів Захараша А.Д. та вченого секретаря ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» Товмасян Є.К., взяла участь у роботі чергової 148-ї сесії Комісії Європейської Фармакопеї на базі Європейського Директорату з якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи (EDQM) у м. Страсбург, Франція.

До порядку денного сесії було включено 78 питань. Так, були затверджені проекти ряду загальних і окремих статей Європейської Фармакопеї, обговорювались проекти керівництва з розробки монографій на готові лікарські засоби і зауваження до документу з належної фармакопейної практики, що розробляється під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Одним із найбільш актуальних питань було затвердження кандидатур нових членів експертних та робочих груп фармакопейної комісії. Слід відзначити, що на даній сесії були затверджені кандидатури експертів, представлених Україною:

1. Група 1 – Біологічні методи і статистичний аналіз (Biological methods and statistical analysis) – Жемерова Катерина Георгіївна (керівник групи мікробіологічних методів аналізу ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»);

2. Група 12 – Дозовані форми і методи лікарських дозованих форм (Dosage forms and dosage form methods) – Асмолова Наталія Миколаївна (керівник Департаменту розвитку та дослідного виробництва ТОВ «ФармаСтарт», м. Київ.);

3. Робоча група по тесту «Бактеріальні ендотоксини» («Bacterial endotoxin test working party» (BET) – Меркулова Юлія Вадимівна (старший науковий співробітник лабораторії загальної фармакології ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»).

Також були проведені зустрічі та переговори щодо співпраці й обміну досвідом з представниками фармакопей інших європейських держав та регуляторних органів багатьох країн-членів і спостерігачів EDQM.

Отримана в ході засідання інформація надала можливість українським органам влади належним чином планувати свою діяльність з розробки та гармонізації Державної Фармакопеї України та проводити подальшу гармонізацію державних стандартів якості лікарських засобів з європейськими.