Протягом 2013 року Уряд доклав чималих зусиль для реформування фармацевтичного ринку та контролю за якістю ліків– К. Грищенко

Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко на брифінгу у Кабінеті Міністрів назвав основні здобутки галузі охорони здоров’я за 2013 рік.

Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко на брифінгу у Кабінеті Міністрів назвав основні здобутки галузі охорони здоров’я за 2013 рік.

Зокрема, за його словами, протягом 2013 року Уряд доклав чималих зусиль для реформування фармацевтичного ринку та контролю за якістю ліків.

Костянтин Грищенко зауважив, що у 2013 році Україна стала на одну сходинку ближче до стандартів ЄС у сфері обігу лікарських засобів. Він нагадав, що цьогоріч імплементовано вимоги належної виробничої практики (GMP) та належної практики дистрибуції (GDP) ліків. З 15 лютого в Україні заборонено ввезення ліків, виробництво яких не відповідає GMP, а з 1 березня введено ліцензування імпорту. Крім того, Україна стала першою державою, яка ратифікувала Конвенцію Ради Європи з протидії фальсифікації лікарських засобів та аналогічним злочинам, що несуть загрозу суспільному здоров'ю – Конвенцію Медікрайм.

«Це дало можливість створити в Україні сучасну ефективну державну систему контролю якості лікарських засобів, визнану на рівні міжнародної фармацевтичної спільноти», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр, додавши, що системні кроки Уряду дозволили не допустити на внутрішній ринок України майже 9 млн. упаковок фальсифікованих, неякісних та незареєстрованих упаковок лікарських засобів на понад 150 млн. грн.

Костянтин Грищенко також відзначив, що у 2013 році Уряд вжив серйозних кроків для полегшення доступу пацієнтів, зокрема сільської місцевості, до знеболюючих лікарських засобів. Так, в Україні вперше в історії був зареєстрований таблетований морфін і ведеться робота над збільшенням кількості аптек, де можна отримувати відповідні ліки.

За словами Віце-прем’єр-міністра, важливим Пілотним проектом, який запроваджено Урядом за ініціативою Президента Віктора Януковича, є проект з відшкодування вартості лікарських засобів від гіпертонії. За цією програмою майже 6 млн. українців отримали ліки за компенсованими державою цінами і дана практика буде продовжена.

Похожие материалы