Держпідприємництво пропонує виписувати рецепти із зазначенням діючої речовини, а не торговельної назви

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський звернувся до МОЗу щодо внесення змін до наказу, яким передбачена виписка рецептів із зазначенням торговельної назви лікарського засобу.

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський звернувся до МОЗу щодо внесення змін до наказу, яким передбачена виписка рецептів із зазначенням торговельної назви лікарського засобу.

«На виконання доручення Президента України Держпідприємництво разом з вітчизняними виробниками ліків виявило одну з причин дороговартісного лікування хворих – через лобіювання лікарями дороговартісних препаратів конкретних виробників. Причина у недосконалому порядку виписування лікарями рецептів», – заявив Михайло Бродський.

Ще в 2005 році МОЗу дозволили виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви лікарського засобу. Відтак, запроваджені штучні обмеження для профілактичних закладів, науково-дослідних установ на етапі оформлення замовлення на лікзасоби з аптек. Лікарські засоби різних торгівельних назв з однією і тією ж діючою речовиною суттєво відрізняються в ціні.

Так, препарат за непатентованою міжнародною назвою «Аміодарон» (таблетки по 200 мг., 30 шт. в упаковці) коштує вітчизняний від 21,71 грн. «Здоров’я» (торгова назва – «Кардіодарон») і 21,75 грн. виробництва «Лекхім» (торгова назва – «Аміодарон»), у той час як імпортний – до 38,08 грн. компанії «КРКА» (торгова назва – «Амікордін») та 66,82 грн. «Санофі Авентіс Груп» (торгова назва – «Кордарон»). Тобто, одна діюча речовина у вітчизняних та імпортних ліках відрізняється у понад 3 рази.

Виписуючи рецепти, обов’язково зазначають торговельну назву, зараз запропоновано виписувати рецепти за міжнародними непатентованими назвами, які включають декілька торговельних назв. Відтак, лікар не зможе заробляти кошти на хворих, а лікування коштуватиме в рази дешевше.

Держпідприємництво видало рішення «Про необхідність усунення Міністерством охорони здоров’я України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Відповідне рішення направлено до МОЗу. Якщо протягом двох місяців з дня прийняття зазначеного рішення міністерством не буде вжито заходів щодо виконання цього рішення, дія наказу від 19.07.2005 № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень» зупиняється.

Текст рішення можна переглянути тут.

Джерело: www.dkrp.gov.ua

Похожие материалы