Боротьба з гіпертонією - складова частина держполітики, - Богатирьова

Кожна третя доросла людина в Україні страждає від гіпертонічної хвороби. У світі про важливість проблеми свідчить те, що Всесвітній день здоров'я, який відзначили 7 квітня, ВООЗ присвятила питанням профілактики, виявлення та лікування гіпертонії. П..

Кожна третя доросла людина в Україні страждає від гіпертонічної хвороби. У світі про важливість проблеми свідчить те, що Всесвітній день здоров'я, який відзначили 7 квітня, ВООЗ присвятила питанням профілактики, виявлення та лікування гіпертонії. Про це йдеться у статті Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової «Національна стратегія профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні», яка вийшла у газеті «День» 9 квітня.

У статті Раїса Богатирьова нагадала, що в Україні Державна програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії здійснюється з 1999 року. За час її виконання суттєво зросло діагностування цієї хвороби. Якщо в 1999 році показник поширеності артеріальної гіпертензії складав 9,7%, то в 2012 році він досяг 32%.

Також міністр підкреслила важливість прийняття у 2012 році Постанови КМУ «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» та наказу МОЗ України «Про заходи МОЗ України щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Дія цього проекту поширюється на ліки від гіпертонії, зареєстровані в Україні. Ціни на них не повинні перевищувати граничний рівень встановленої оптово-відпускної ціни і бути доступними широким, у тому числі незаможним, верствам населення.

На переконання Раїси Богатирьової, запровадження державного регулювання цін на антигіпертензивні лікарські засоби та здійснення державного контролю за дотриманням норм виробництва і торгівлі ними є суттєвою віхою у боротьбі з артеріальною гіпертензією в Україні.

Важлива роль у цьому належить не лише урядовим установам (таким як МОЗ, Державна служба з лікарських засобів, регіональні управління охорони здоров'я), але й практичним лікарям, завданням яких є роз'яснення пацієнтам основних підходів до лікування, що передбачають взаємозамінність препаратів і їх комбінування у межах наведеного в проекті списку.

«Усвідомлюючи важливість проблеми артеріальної гіпертензії, для продовження процесу регулювання на вітчизняному ринку цін на медпрепарати для лікування артеріальної гіпертензії і в цьому році держава виділила 191 мільйон гривень», – наголосила Раїса Богатирьова.

«На сьогодні можливо зменшити, або й зовсім усунути шкоду, яку завдає здоров'ю високий артеріальний тиск. На це вказує досвід країн, в яких протягом багатьох років впроваджуються програми боротьби з артеріальною гіпертензією та іншими факторами ризику серцево-судинних захворювань», – зазначила Раїса Богатирьова. У США, де здійснення такої програми розпочато ще в 1972 році, досягнуто зниження захворюваності на інсульт та смертності від ішемічної хвороби серця більш ніж в 2 рази, а в Чехії, яка є більш близькою до України за рівнем життя і географічно, з 1995 року спостерігається зменшення смертності від серцево-судинних захворювань року на 40%.

«Завдання боротьби з артеріальною гіпертензією – посильна задача і для України, незважаючи на економічну скруту. Діагностика підвищеного артеріального тиску не вимагає великих матеріальних витрат, а наявність недорогих антигіпертензивних засобів, ціни на які регулюються державою, робить лікування доступним практично для всіх прошарків населення», – впевнена Міністр охорони здоров'я.

Також у своїй статті Раїса Богатирьова зазначила, що консолідація зусиль медиків та ЗМІ у здійсненні заходів щодо профілактики та лікування АГ на загальнодержавному рівні може зробити більше, ніж всі заклики і лекції медичних працівників. «Тільки за такого комплексного підходу до вирішення проблеми артеріальної гіпертензії та її наслідків будемо мати з часом поліпшення показників стану здоров'я населення України».

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, в 2012 році в Україні зареєстровано близько 12 млн. осіб із стабільно підвищеним артеріальним тиском. Для порівняння: людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту налічується 8,2 млн., із онкозахворюваннями – біля 0,39 млн., з ішемічною хворобою серця – близько 8,8 млн. чоловік. Тобто в Україні, як і в усьому світі, артеріальна гіпертензія є найпоширенішим неінфекційним захворюванням. Наявність підвищеного артеріального тиску збільшує вірогідність розвитку інсульту у в 3,7 рази, серцевої недостатності – в 4 рази, інфаркту міокарду в 2 рази. За даними ВООЗ, 13% всіх смертей в усьому світі пов'язані з наявністю артеріальної гіпертензії, яка є основним фактором ризику смерті, випереджаючи за значимістю тютюнопаління, забруднення оточуючого середовища, порушення обміну речовин та всі інші відомі фактори, які призводять до передчасної смерті.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Похожие материалы