Президент доручив розібратися зі зловживаннями у сфері закупівлі ліків

Президент України Віктор Янукович видав доручення щодо забезпечення умов для ефективного і доступного медичного обслуговування громадян, хворих на гемофілію.

Президент України Віктор Янукович видав доручення щодо забезпечення умов для ефективного і доступного медичного обслуговування громадян, хворих на гемофілію.

Як повідомила на брифінгу Перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, Віктор Янукович після відповідного звернення групи хворих на гемофілію стосовно поганого забезпечення їх життєво необхідними лікарськими препаратами доручив Адміністрації Президента України з’ясувати ситуацію та вирішити наявні проблеми.

Пані Акімова повідомила, що гроші, заплановані у Держбюджеті на купівлю понад п’яти найменувань препаратів для підтримання нормальної життєдіяльності хворих на гемофілію, були виділені, хоч і з певною затримкою. У 2010 році на купівлю цих препаратів у Державному бюджеті було закладено 40 млн грн.

За словами пані Акімової, Міністерство охорони здоров’я провело необхідні тендери, однак водночас не був дотриманий необхідний у цій ситуації пропорційний принцип закупівлі препаратів, що є важливою умовою для лікування хворих на гемофілію.

“Тендерні торги і організацію роботи із підтримки здоров’я хворих на гемофілію було здійснено Міністерством охорони здоров’я не на належному рівні. Були явні пробіли і порушення”, – зазначила вона.

Як повідомила представникам ЗМІ Перший заступник глави Адміністрації Президента, глава держави своїм дорученням від 25 листопада зобов’язав Кабінет Міністрів і прем’єр-міністра Миколу Азарова вжити заходів щодо забезпечення необхідної кількості лікарських препаратів для якісного лікування хворих на гемофілію.

Віктор Янукович також доручив за необхідності розробити та внести відповідні зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», а також – врахувати необхідні кошти на лікування цієї хвороби у Державному бюджеті 2011 року та наступних років.

Прем’єр-міністру доручено вирішити питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, які не забезпечили належну роботу щодо лікування хвороби. На виконання цього доручення Президент дав п’ять днів.

Окрім того, Кабміну доручено протягом двох тижнів розробити і прийняти в установленому порядку рішення щодо забезпечення умов для ефективного і доступного медичного обслуговування громадян, хворих на гемофілію.

Керівнику КРУ, пану Андреєву, Віктор Янукович доручив здійснити перевірку цільового використання коштів, передбачених на закупівлю лікарських засобів для лікування хворих на гемофілію, а також – забезпечити перевірку виконання всіх конкурсних умов під час здійснення державної закупівлі таких ліків, відповідності їх цінової складової світовій кон'юнктурі. Це доручення має бути виконано протягом тижня.

Генеральному прокурору України, панові Пшонці, Президент рекомендував здійснити перевірку дотримання вимог законодавства під час здійснення державних закупівель лікарських засобів, передбачених для лікування хворих на гемофілію.

«Загальний висновок, який можна зробити із цієї ситуації, – випадок із загостренням проблем здоров’я у людей, хворих на цю важку хворобу, свідчить, що вони і справді потребують постійної підтримки держави, а також демонструє ті значні проблеми, які склалися в системі охорони здоров’я нашої держави.

Наведення ладу в тендерних процедурах, у процесі закупки адекватних і потрібних препаратів – це тільки перший крок в реформі сфери охорони здоров’я, акцент на якій робить сьогодні Президент”, – сказала Ірина Акімова.

Джерело: www.president.gov.ua

Похожие материалы