Відбулися громадські слухання щодо обговорення проблемних питань у фармацевтичній сфері

27 лютого 2009 року у приміщенні Держкомпідприємництва відбулися громадські слухання щодо обговорення проблемних питань у фармацевтичній сфері несподівано перейшли в тимчасовий цейтнот.

27 лютого 2009 року у приміщенні Держкомпідприємництва відбулися громадські слухання щодо обговорення проблемних питань у фармацевтичній сфері несподівано перейшли в тимчасовий цейтнот.

На порядку денному були наступні питання:

1. Про обговорення проектів наказів про затвердження ліцензійних умов господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами та контролю за їх додержанням.
З інформацією виступили:

- Іванченко Олена Борисівна – директор Департаменту ліцензування Держкомпідприємництва,

- Зброжек Світлана Іванівна – начальник Управління ліцензування та контролю за дотриманням ліцензійних умов Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів,

- Головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів.

Слухання провадила Кужель Олександра Володимирівна – Голова Державного комітету України з питань розвитку підприємництва.

«Фармацевтична галузь не має повторити помилок минулого інших галузей українського підприємництва», – підкреслила Олександра Володимирівна.

Нажаль, сьогодні загубилася обов’язковість порад і здоровий глузд паритетів між владою та бізнесом. Прикладом, урядовці по 3-4 місяці розглядають Постанову, в той час, як життя потребує пришвидшення проблем, що накопичилися у фармацевтичній галузі.

Треба в решті решт остаточно з’ясувати, що дає державний регуляторний механізм ринку якості лікарських засобів, і як має держава контролювати сьогодні бізнес.

Декілька місяців крок за кроком йшло, приміром, обговорення умов ліцензування та контролю за дотриманням ліцензійних умов Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, яке має закінчитися напрацюванням остаточного документу до наступного вівторка, щоб нарешті представити узгоджений документ на майбутнє засідання КабМіну у середу 4 березня 2009 р.

Наступним питанням стало:

2. Питання ціноутворення у фармацевтичній сфері та про розгляд проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про регулювання цін на основні лікарські засоби і вироби медичного призначення».
Інформував: Савицький Олександр Денисович – директор Департаменту цінової політики Міністерства економіки України.

Нажаль, з розглядом цього питання вийшов прикрий казус: Кабмін заслав до фармацевтів зовсім неузгоджений з фармацевтами проект документу, який викликав обурення не тільки у учасників Громадських слухань щодо обговорення проблемних питань у фармацевтичній сфері, а й у пані Кужель, яка запропонувала доповідачу піти з трибуни і в робочому порядку до 3 березня відпрацювати з фармацевтами цей документ з тими наголосами, які розставляли фармацевти досить довго – майже два місяці, але Мінекономіки знехтувало їх пропозиціями і реально відмовилося від співпраці з представниками фармацевтичної галузі.

Це спричинило фактичний зрив подальшого проведення слухань і третього питання порядка денного:

3. Про контрольні функції Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України. Цим питанням було знехтуване, і воно перейшло в неформальне кулуарне обговорення.

З фаховими інформаціями також виступили:

- Зелінський Андрій Миколайович – начальник Юридичного управління Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, Головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів.

- Кошанський Сергій Юрійович – начальник відділу економічної експертизи проектів регуляторних актів Департаменту регуляторної політики Держкомпідприємництва.

Але громадянської позиції і просто керівничого запалу їм не вистачило для того, щоб таке важливе слухання довести на тому ж рівні, на якому його розпочала дійсно великий чинний керівник Олександра Володимирівна Кужель, яку на третю годину викликали до Верховної Ради.

Щоб не казати, що все пішло наберкиць, маємо повідомити, що проекти наказів про затвердження ліцензійних умов господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами та контролю за їх додержанням фармацевтам та Державному комітету України з питань розвитку підприємництва вдалося підготувати до розгляду на КабМіні, а от цінова політика ніби навмисно досить певно була де-факто приведена до статус-кво, від якого фармацевтів вже півроку штормить…

То ж події, що напевно призведуть до позитивних зрушень на фармацевтичному ринку, матимуть подальший розвиток вже тільки у березні 2009 р.

Джерело: farmrada.blogspot.com; h.ua

Похожие материалы