Антимонопольний комітет оприлюднив рекомендаційні роз’яснення щодо визначення штрафів

Антимонопольний комітет оприлюднив рекомендаційні роз’яснення щодо визначення штрафів

В АМКУ вважають, що застосування штрафних санкцій не повинно призводити до позбавлення суб’єкта господарювання можливості конкурувати або до неможливості задоволення споживчого попиту.

Антимонопольний комітет України прийняв рекомендаційні роз’яснення щодо визначення штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Про це повідомили у прес-службі АМКУ.

«Уперше в історії Антимонопольного комітету підходи до розрахунку штрафних санкцій за порушення конкурентного законодавства стали публічними. У процесі їх розроблення були враховані пропозиції європейських експертів, громадських організацій та практикуючих юристів. Відкритість та передбачуваність – є одними із пріоритетів нового складу Комітету», – підкреслили в АМКУ.

У Комітеті зазначили, що в разі виявлення недоліків під час їх практичного застосування АМКУ докладатиме зусиль щодо їх постійного вдосконалення задля створення конкурентного середовища в Україні.

Згідно з повідомленням Антимонопольного комітету, під час розрахунку розмірів штрафу за порушення Комітет керується засадами пропорційності, недискримінаційності та розумності.

«Пропорційність передбачає співмірність розміру санкцій, які мають на меті не лише покарання за вчинене правопорушення, але й стримування від вчинення чи продовження таких порушень, за масштабом а характером порушення. Недискримінаційність означає неприпустимість застосування до суб’єктів господарювання різних підходів в аналогічних випадках. Розумність означає, що розмір штрафу має визначатись з урахуванням значення фактичних обставин кожного випадку для забезпечення справедливого балансу між публічними інтересами та правами й свободами учасників правовідносин», – пояснили в Комітеті.

Як зазначили в АМКУ, застосування штрафних санкцій не повинно призводити до позбавлення суб’єкта господарювання можливості конкурувати або до неможливості задоволення споживчого попиту. Також у Комітеті додали, що у виняткових випадках у зв’язку з необхідністю забезпечити належний стримуючий ефект штрафи можуть бути визначені в більшому розмірі, ніж передбачено Рекомендаційними роз’ясненнями, але в межах, визначених ч.2 та 5 ст. 52 Закону, ч.1 та 2 ст.21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Це стосується вчинення порушень, які призвели до особливо негативних наслідків для конкуренції, інтересів інших суб’єктів господарювання, споживачів, можливостей органів Комітету виконувати покладені на них завдання.

Також у виняткових випадках, зокрема, за наявності, форс-мажорних обставин природного, економічного, суспільного характеру, штрафи можуть бути визначені в меншому розмірі.

В АМКУ повідомили, що визначення розміру штрафу здійснюється в 2 етапи. Спочатку визначається базовий розмір штрафу для кожного відповідача. І вже потім цей розмір коригується з урахуванням обтяжуючих та пом’якшуючих обставин.

З повним текстом рішення можна ознайомитись тут.

Похожие материалы