Призначення в Україні засмутили уряд Грузії

Призначення в Україні засмутили уряд Грузії

Повідомлення про призначення представників колишньої грузинської влади в український уряд викликали ажіотаж і неоднозначну реакцію в політичних колах Грузії.

Незважаючи на поширені раніше повідомлення про те, що в уряді України можуть отримати посади колишній міністр юстиції Грузії Зураб Адеішвілі та екс-президент Михайло Саакашвілі, єдиним представником колишньої влади Грузії, який отримав портфель міністра в новому українському уряді, став Олександр Квіташвілі.

Крім призначеного міністром охорони здоров'я України пана Квіташвілі, отримати посаду в українському уряді може колишній заступник міністра МВС Грузії Катерина Згуладзе.

Очікується, що в Україні вона буде заступником голови Міністерства внутрішніх справ. Ту ж саму посаду вона обіймала в уряді Грузії з 2006 по 2012 рік.

Представники чинної грузинської влади не приховують, що їх не радують такі кадрові рішення й поява в новому українському уряді представників колишньої влади Грузії.

Тим часом, в опозиційному Єдиному національному русі, партії екс-президента Михайла Саакашвілі, призначення в Україні вважають підтвердженням успіху проведених у Грузії реформ і "абсурдності" звинувачень на адресу колишньої влади.

"Неприємний процес"

Представники нинішнього уряду неодноразово висловлювали невдоволення з приводу активності в Україні представників Єдиного національного руху й особливо екс-президента Михайла Саакашвілі.

"Звичайно, неприємний процес, коли відправлена на пенсію нашим народом колишня політична сила (Єдиний національний рух) так активно втручається у внутрішньополітичні справи України. Це нас не радує, тому що ми вболіваємо за Україну, за її майбутнє і не хочемо, щоб представники колишньої влади повторили б ті ж помилки в Україні, які вони свого часу зробили у Грузії", – заявив в ефірі грузинської телекомпанії "Імеді" депутат від правлячої коаліції Іраклій Сесіашвілі.

При цьому депутати правлячої коаліції зазначають, що вони "не пам'ятають" жодної успішної реформи, втіленої паном Квіташвілі, який займав пост міністра праці, охорони здоров'я та соціального захисту в уряді Саакашвілі з лютого 2008 року по вересень 2010 року.

Більше претензій депутати "Грузинської мрії" і деякі експерти висловлюють щодо пані Згуладзе, яка була першим заступником міністра внутрішніх справ Грузії протягом шести років – з 2006 по 2012 рік.

Тоді як реформа поліції для представників колишньої влади є одним із яскравих прикладів успіху постреволюційної Грузії, саме це відомство й екс-міністра Вано Мерабішвілі правляча коаліція звинувачує в масових порушеннях прав людини, які буцімто відбувалися протягом дев'яти років перебування при владі Єдиного національного руху.

Активна дипломатія

На фоні нових призначень депутати правлячої коаліції "Грузинська мрія" говорять про необхідність вести активнішу дипломатичну роботу в Україні. А в деяких грузинських ЗМІ з'явилися повідомлення про можливу зміну посла Грузії в Україні через призначення представників колишньої влади в український уряд.

Проте міністр закордонних справ Грузії Тамара Беручашвілі спростувала ці повідомлення, заявивши, що посол Грузії в Україні Михайло Уклеба продовжує активно працювати над підготовкою візиту прем'єр-міністра Грузії в Україну, який повинен відбутися на початку наступного року.

При цьому вона порадила не створювати ажіотаж і зазначила, що "стратегічне партнерство між двома країнами, особливо на фоні нових викликів в регіоні – це набагато більше, ніж призначення одного або двох міністрів".

"Вітати тут, справді, нічого. Я особисто не пам'ятаю якихось особливих досягнень персон, які були призначені на цю посаду, але це є суверенним правом будь-якої країни формувати склад уряду так, як вона вважає за потрібне, – заявила пані Беручашвілі. – Наше завдання працювати над майбутнім, наше завдання – підсилити, збагатити й активізувати грузино-українські відносини".

Раніше представники грузинського уряду попередили, що можливе призначення в український уряд представників колишньої влади, проти яких у Грузії порушені кримінальні справи, може негативно вплинути на двосторонні відносини.

Після зміни влади в Грузії щодо багатьох колишніх високопосадовців, у тому числі екс-президента Грузії, були порушені кримінальні справи, але ні до пані Згуладзе, ні до пана Квіташвілі у прокуратури Грузії претензій не було.

Досвід Грузії

Представники Єдиного національного руху реакцію грузинської влади на призначення в уряді України називають неадекватною, як і в цілому заяви, які робить грузинський уряд у зв'язку з останніми подіями в Україні.

За їхніми словами, ускладнити відносини між двома країнами можуть не призначення в українському уряді колишніх чиновників, а "надто обережні" щодо Росії заяви грузинської влади у зв'язку з останніми подіями в Україні.

За словами опозиції і представників колишньої влади, сам факт призначення пана Квіташвілі в Україні вже є підтвердженням визнання професіоналізму 44-річного грузинського екс-міністра.

"Коли майже 50-мільйонна країна приймає таке рішення і довіряє дуже значну сферу Сандро Квіташвілі – це вказує саме на те, що він є професіоналом високого рівня у своїй справі", – говорить колишній міністр освіти Дмитро Шашкін.

Сам пан Квіташвілі сказав грузинським журналістам у Києві, що він здивований критикою з боку голови парламенту Грузії Давида Усупашвілі реформ, які були проведені у сфері охорони здоров'я в країні.

"Якщо сьогодні в Грузії є нормальна лікарня і в уряду є можливість здійснити універсальне страхування всього населення – це тільки тому, що працює мережа і свого часу була закладена масштабна основа організації цієї системи – як з фінансової точки зору, так і з точки зору обслуговування", – заявив пан Квіташвілі.

Пан Усупашвілі в ефірі телекомпанії "Кавкасія" заявив, що під час перебування пана Квіташвілі на посаді міністра у сфері охорони здоров'я Грузії особливого поліпшення не відбулося.

Експорт реформ

Грузинські політологи вважають, що інтерес до представників колишньої влади в Україні значною мірою був визначений їх досвідом проведення реформ і знанням пострадянської реальності.

"В українського уряду проблеми приблизно схожі на проблеми, що були в Грузії після правління Едуарда Шеварднадзе, до Революції троянд – боротьба з корупцією, посилення державних інститутів – з якими більш-менш успішно впорався уряд Саакашвілі, особливо на початку правління з 2003 по 2007 роки", – говорить політолог Корнелій Какачія.

За його словами, у той час як ані пана Квіташвілі, ані пані Згуладзе не вважають у Грузії ключовими "реформаторами", український уряд схоже утримався від призначення тих, кого вважають авторами грузинських реформ, оскільки проти більшості з них порушені кримінальні справи.

При цьому, здається, призначення в українському уряді стали для нинішньої грузинської влади неприємною несподіванкою, зазначає політолог.

"Реакція грузинської влади є трохи дивною. Вони зараз раптом виявили, що наше посольство не досить активне, у той час як протягом останніх двох років вони не робили нічого, щоб виробити державну політику щодо тієї ж України, – заявив пан Какачія ВВС. – Я не думаю, що заяви або якісь ультиматуми у зв'язку з цими призначеннями принесуть користь Грузії, тому що коли необхідно буде діяти, Україна буде потрібна Грузії більше, ніж Грузія Україні".

Похожие материалы