Взаємовідносини у системі охорони здоров'я мають бути прозорими і відкритими – Радник Президента Богомолець

Взаємовідносини у системі охорони здоров'я мають бути прозорими і відкритими – Радник Президента Богомолець

Радник Президента України Ольга Богомолець провела розширену нараду з реформи системи охорони здоров’я, присвячену першочерговим та стратегічним крокам з реформування та подолання проявів корупції в цій сфері.

Радник Президента України Ольга Богомолець провела розширену нараду з реформи системи охорони здоров’я, присвячену першочерговим та стратегічним крокам з реформування та подолання проявів корупції в цій сфері.

"Яскравим прикладом неефективності існуючої системи надання медичної допомоги є той факт, що 70% викликів швидкої допомоги відноситься до лікування гіпертонічних кризів, що в принципі мало б бути зоною відповідальності сімейного лікаря та системи профілактичних заходів відповідального пацієнта", – наголосила Радник Президента.

На думку представника ВООЗ в Україні Ігоря Перегінця, корупція в системі медицини є не причиною, а наслідком функціонування самої системи, яка потребує негайних реформ і перегляду системи фінансування.

"Першочерговим кроком цієї реформи мало би бути посилення первинної медичної ланки. Держава має фінансувати не потреби лікарень, а реальні потреби пацієнта", – наголосив Ігор Перегінець.

За інформацією представника ВООЗ в Україні, 80% державних фінансових витрат у системі охорони здоров'я йде на утримання інфраструктури медицини, а не на лікування, що є ознакою неефективності. При цьому близько 42% витрат на лікування надходить з кишені самого пацієнта. Отже, головним завданням він вважає реформу системи фінансування МОЗ та усіх медичних закладів.

Темою жвавої дискусії стало обговорення кількісних показників якісної роботи лікаря та медичної персоналу. Більшість присутніх висловилася за те, що існуюча система ВООЗ дає достатній перелік кількісних оцінок якості, і його потрібно застосувати.

Голова експертної ради Стратегічної дорадчої групи з питань реформи охорони здоров’я Володимир Курпіта звернув увагу на те, що активних змін має зазнати система фармацевтичного забезпечення.

"Навіщо ми реєструємо препарати, які вже пройшли усі відповідні процедури в ЄС? Для вирішення цієї затратної проблеми, особливо після ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, цілком логічним було б внесення змін у закон "Про лікарські засоби", які б дозволили автоматично вносити відповідні препарати в український фармакологічний реєстр», – наголосив він, додавши, що треба скасувати постанову Уряду №1071, бо саме вона породжує корупцію у системі фармакологічного постачання.

Усі пропозиції, які лунали на засіданні, найближчим часом будуть опрацьовані та передані відповідним міністерствам і відомствам.

Підсумовуючи, Ольга Богомолець наголосила, що її метою, як Радника Президента, є створення прозорих і відкритих взаємовідносин у системі охорони здоров'я, у якій лікар не відчував би страху перед можливим звинуваченням у корупції, а його сумлінна і високопрофесійна робота мала б адекватну оплату й була предметом гордості у суспільстві", – повідомила Радник Президента.

У нараді взяли участь представники Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів України, Представництва ВООЗ в Україні, Світового банку, громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», Національного інституту стратегічних досліджень, Стратегічної дорадчої групи з питань реформи охорони здоров'я, низки інших громадських організацій.

Похожие материалы