Знайомство з новим директором Bayer в Україні: стратегія та плани компанії на вітчизняному фармацевтичному ринку

Знайомство з новим директором Bayer в Україні: стратегія та плани компанії на вітчизняному фармацевтичному ринку

Олівер Гірліхс став новим генеральним і фінансовим директором Bayer в Україні в жовтні минулого року. Про те, які завдання стоять перед українським підрозділом німецького фармгіганта він розповів журналістам в ході прес-ланчу 12 березня.

Олівер Гірліхс віддав Bayer більше 30 років, починав кар'єру на позиції сорсера в 1991 році, згодом очолив відділ непрямих закупок Bayer в Мексиці, а пізніше – і відділ прямих закупок. В 2017 обіймав посаду керуючого та фінансового директора Bayer у Західній та Центральній Африці, а вже в 2020 році очолив і український підрозділ компанії.

Олівер дуже енергійний та відкритий, що приємно дивує з огляду на високу посаду. Він розповів, що дуже мріяв працювати в Східній Європі, тому як тільки компанія почала шукати нового директора для офісу в Україні одразу подав свою заявку.

Вayer-2020 – всі завдання виконано, хоча було не просто

Попри те, що фінансові результати компанії на глобальному ринку в минулому році були дещо затьмарені наслідками великої угоди про покупку компанії Monsanto, український підрозділ в цілому виконав поставлені перед ним завдання.

В 2020 році продажі Bayer в Україні склали 350 млн евро. Три чверті з цього прийшлося на аграрний напрямок, решту приніс фармацевтичний напрямок, зокрема, рецептурні препарати, та безрецептурний бізнес.

Основними сегментами ринку рецептурних препаратів для Bayer в Україні є кардіологія, жіноче здоров'я та офтальмологія.

«Компанія робить вагомий акцент саме на рецептурних препаратах, — пояснює Олівер, — завдяки цьому Bayer стабільно росте в своєму сегменті. За результатами минулого року в Україні ми зайняли 12 місце за продажами рецептурних ліків. За темпами росту ми випереджаємо ринок в цьому напрямі».

Минулий рік був складним для всіх компаній, як в світі, так і в Україні. Пандемія вносила свої корективи у кожен аспект бізнесу. Відчули вплив і в українському офісі Bayer. Перше півріччя 2020-го стало найскладнішим, оскільки просіли продажі, однак вже з другої половини року показники почали вирівнюватись.

Ця глобальна тенденція прослідковувалася не лише в Україні. Її пов'язують з різким обмеженням доступу пацієнтів до медичних послуг через карантин, що значно скоротило кількість лікарських призначень. Нині ситуація стабілізувалась, суттєвих проблем з продажами в перших двох кварталах 2021 аналітики не прогнозують.

Нині в безрецептурному портфелі компанії на нашому ринку налічується 13 брендів, 5 з яких – лідери у своїх категоріях за результатами минулого року.

  • «Супрадин®» – бренд №1, як в дорослому, так і дитячому сегменті.
  • «Реліф®» – лідер в категорії антигемороїдальних препаратів для топічного застосування.
  • «Бепантен®» – бренд №1 в категорії пелюшкового дерматиту в упаковках, і в грошах.
  • «Терафлекс®» – бренд № 1 в своєму сегменті в упаковках, і в грошах.
  • «Елевіт®» займає перше місце в своїй категорії, активно відновлюючи частку ринку з другого півріччя 2020 року.

Компанія продає в Україні і свій флагманський оригінальний рецептурний препарат «Ксарелто®», патент на який діє в нашій державі до 2025 року.

«Ксарелто®» використовується для лікування серцево-судинних захворювань, минулого року він приніс компанії близько 6,35 млрд доларів в усьому світі. Аналітики очікують, що «Ксарелто®» залишиться одним з основних активів компанії ще впродовж кількох років.

Коли чекати нових розробок?

Bayer нині фокусується на кількох основних напрямах в фармацевтиці. Ключовими в компанії вважають препарати для лікування онкологічних захворювань, а також розвиток генної та клітинної терапії. Велику увагу приділяють розробці препаратів для терапії серцево-судинних захворювань. Аби стрімко розвивати ці напрями, Bayer минулого року уклала ряд партнерських угод зі стартапами та компаніями, що займались інноваційними розробками у цих сферах.

Bayer також є партнером компанії CureVac та допомагає в створенні вакцини від коронавірусу. Оскільки CureVac не має власних виробничих потужностей, то Вауеr візьме на себе клінічні випробування вакцини та забезпечить виробництво і логістику, коли препарат буде готовий до виходу на ринок.

Нові розробки компанії мають вийти на ринок протягом найближчих років. Пан Гірліхс називає 2023 – 2024 роки – в цей період на полицях українських аптек з'являться нові препарати компанії Вауеr у кардіології, поточного року також очікуються новинки у безрецептурному портфелі.

COVID-19 як перевірка… на довіру

Епідемія також стала певним викликом компанії, адже потрібно було, по-перше, швидко і без втрат організувати дистанційну роботу для свого персоналу, а, по-друге, обрати нові ефективні методи комунікації з медиками. З обома завданнями компанія впоралась завдяки діджиталізації.

Олівер запевняє, що не без складнощів, але компанії вдалось зберегти постійний контакт з медиками. Тепер спілкування відбувається онлайн. Переїхали онлайн також конференції та медіа-заходи. Спочатку було трохи незвично та й соціальне дистанціювання довелося долати, але зрештою зберегли довіру і увагу лікарів.

Одним з важливих аспектів діяльності Bayer є соціальна місія компанії, наголошує пан Гірліхс: «Ми запустили чимало соціальних проєктів в різних сферах, від підтримки сільських громад та навчання молодих спеціалістів до благодійної допомоги в боротьбі з коронавірусом». В розпал епідемії Bayer направив 1 млн гривень на закупівлі засобів індивідуального захисту та медобладнання для лікарень Житомирської області.

Загалом позиції компанії в Україні Олівер Гірліхс оцінює як стабільні. Глобальний офіс поставив перед компанією серйозне завдання: досягти сталого розвитку та наростити позиції в Східній Європі, зокрема, і в Україні.