У найближчій перспективі може бути введено ПДВ на ліки в розмірі 20%. Ціни на ліки виростуть мінімум на чверть

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації, 21 березня 2014 року Кабінет міністрів України може розглядати питання встановлення податку на додану вартість на рівні 20 (!) відсотків на операції з постачання та імпорту в Україну лікарських засобів і вир..

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації, 21 березня 2014 року Кабінет міністрів України може розглядати питання встановлення податку на додану вартість на рівні 20 (!) відсотків на операції з постачання та імпорту в Україну лікарських засобів і виробів медичного призначення. Європейська Бізнес Асоціація занепокоєна наслідками, які це матиме для населення та медичної галузі, особливо за нинішньої соціально-економічної ситуації в країні.

Ще 19 березня 2014 року Європейська Бізнес Асоціація висловлювала своє велике занепокоєння щодо потенцій ного введення ПДВ у розмірі 7% на ліки –
ця ініціатива була зафіксована у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення вартості лікарських засобів для населення» (реєстраційний No 2475а, ініціатори — народні депутати Т.Д. Бахтеєва та В.Ю. Хомутиннік).

Важливо! Міністр охорони здоров’я України Олег Мусій на брифінгу в Кабінеті міністрів сьогодні повідомив, що він не підтримує введення ПДВ на ліки, але, за його словами, це буде вирішуватися голосуванням у Верховній Раді, і рішення залежатиме від того, як проголосують народні депутати.

Введення ПДВ на ліки, за відсутності механізму реімбурсації, який є стандартною практикою в Європі та є повністю відсутнім в Україні, принесе підвищення кінцевої ціни на ліки, і пацієнти стануть платити ще більше зі своєї кишені.

Проте, здається, питання встановлення ПДВ на рівні 7% вже не стоїть – підвищення кінцевої ціни тепер буде ще більшим, адже мова вже йде про введення ПДВ у розмірі 20%. Підвищення планується ввести без жодного обговорення, без попередження населення і без врахування думки громадськості.

Негативний вплив такого кроку є критичним, впевнений Комітет Асоціації з охорони здоров’я. По-перше, постраждають пацієнти, що є неприпустимим в нинішніх кризових умовах в Україні. Як свідчить досвід введення ПДВ на певні види продукції в сусідніх країнах, можна очікувати, що таке підвищення буде більшим, ніж сама ставка ПДВ, що планується до запровадження. Так, за оцінками компаній—членів Комітету з охорони здоров’я Асоціації, враховуючи додаткові людські ресурси і робоче навантаження у зв’язку з адмініструванням нового податку, запровадження 20% ПДВ може призвести до подорожчання медичної продукції в середньому на 25%.

Що далі? Далі відбудеться загальне обмеження економічної доступності ліків для українських пацієнтів. Девальвація гривні на 30–35%, що відбулася за останні місяці, при незмінних відпускних цінах виробників в іноземній валюті, вже призвела до значного зростання цін у національній валюті в аптеках. На тлі подальшої можливої нестабільності гривні по відношенню до іноземних валют та відповідного коливання цін у гривні на лікарські засоби введення додаткового податку, що безпосередньо впливатиме на підвищення кінцевої ціни на ліки, буде мати значний негати вний вплив як на можливість пацієнтів виконувати призначення лікарів, так і на настрої населення в цілому.

У провідних європейських країнах, на досвід яких неодноразово посилалися представники державних органів при обґрунтуванні необхідності скасування пільги щодо сплати ПДВ на лікарські засоби, а також при обґрунтуванні самого рівня ставки ПДВ, діє механізм реімбурсації — відшкодування вартості амбулаторного споживання ліків пацієнтам.

Дієвий механізм реімбурсації став можливим у країнах Європейського Союзу завдяки запровадженню сталої системи обов’язкового медичного страхування, що дозволяє перерозподілити ціну медикаментів між державою та пацієнтом. Тобто, при запровадженні ПДВ у деяких країнах ЄС ці держави, усвідомлюючи підвищення кінцевої ціни на ліки, використовували механізм компенсації такого підвищення для своїх пацієнтів. В Україні ж механізм реімбурсації ліків діяв до цього часу лише в межах пілотного проекту для окремої категорії ліків, і його широкомасштабне впровадження в Україні поки що не планується, лише обговорюється його можливість.

Європейська Бізнес Асоціація наголошує, що встановлення 20% ставки ПДВ для імпортованих ліків та медичних виробів призведе до жахливих наслідків, як для пацієнтів, так і для галузі і в цілому. Допустити це – значить свідомо нашкодити пацієнтам, примушуючи їх нести додатковий фінансовий тягар, завдати шкоди фармацевтичній галузі та економіці в цілому.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається на особливу увагу і зважене ставлення нового уряду до інтересів населення і вирішення питання відхилення змін щодо встановлення ПДВ – на користь громадян країни.

Похожие материалы